Câinii latră…

Autor  Mihai E. Serban   în  ,      1 year în urmã     5853 Vizualizări  

…caravana trece. Înțeleptul proverb era până acum folosit pentru a ilustra atitudinea celor care nu se lasă intimidați de adversitățile sorții sau de atitudinile dușmănoase ale tovarășilor întru umanitate și își continuă cu hotărâre drumul, așa cum l-au dorit și așa cum l-au gândit.

După cum merg lucrurile pe latura estică a blocului european, proverbul este pe cale de a căpăta o cu totul nouă paradigmă. Până acum, caravana era personificarea celui bun, care nu se intimidează în fața ticăloșiilor pe care nemernicii le aștern în fața (sau la spatele) său, și-și urmează drumul spre culmea pe care trebuie s-o cucerească. De acum încolo, caravana este adunătura de hoți ticăloșiți și înrăiți care și-au jurat (în mustață sau în sân) să urmeze neabătut programul lor de cotropire a țării și a puterii, în ciuda haitei de câini (o parte a mass-mediei  rămasă necumpărată, plus două-trei instituții, în frunte cu președinția țării) care latră de pe margine.

Precum Tashi, așa și Dragnea. Tashi este un splendid mastiff tibetan, câine masiv și neiertător, creat pentru a lupta cu urșii și cu leoparzii în zăpezile aproape veșnice ale Tibetului. Chiar dacă eram din „familie”, când am pus mâna pe spatele lui pentru a-l împinge în țarc, el s-a întors fulgerător încercând să mă apuce de gambă. Totul s-a terminat cu o cicatrice care nu mi se va șterge niciodată de pe antebraț. La fel, și Dragnea vrea să lase o cicatrice pe antebrațul cu care Comisia Europeană îi face cu degetul…

Liviu Dragnea nu este un nou venit în lumea infracționalității de înalt nivel. Om ridicat din tenebrele politicii de mârșăvie târâtoare, el a știut cum să-și folosească banii necuveniți pentru a-și cumpăra relații și obligații cu toți cei coruptibili (adică, ușor de cumpărat) de pe toate meleagurile României. Manevra sa cea mai masivă a fost cucerirea puterii în România, prin atragerea electoratului cu minciuni sforăitoare și cu intrigi necruțătoare la adresa tuturor colegilor de partid care nu i-au sărutat ghiulul. Această manevră i-a adus, în cele din urmă, și cele mai mari necazuri: rămas în hățișurile de sărăcie ale Teleormanului, el s-ar fi putut strecura pe sub bariera schimbătoare a legii. Dar el, îmbătat de „succesul” său, a dorit să intre în grupa mare, a celor care pot sări fără grijă peste numita barieră.

Aceasta a fost greșeala lui: a uitat că România nu mai este bantustanul celor cățărați la putere, ci un tărâm în care apucăturile fanariote trebuie, încet-încet, să facă loc unei legalități de rang superior, care vizează cu prioritate eliminarea celor care încearcă să sară peste bariera legii. Or, după ce tocmai făcuse așa ceva, Liviu Dragnea s-a lăsat pradă și unor vise megalomane, închipuindu-se prim ministru și președinte al țării pe care o avea la degetul mic. Astfel rătăcindu-și el mințile,  a devenit atât de vizibil, încât toate tinichelele agățate de coada sa au început, una câte una, să zdrăngăne prin piața publică.

Iar ultima redută morală din sufletul său a căzut atunci când un întreg partid, partidul care domină politica națională în ultimii patru ani, s-a aservit cauzei ignobile de a proteja persoana mărețului conducător. În consecință, orice minciună, orice matrapazlâc, orice siluire a legii sunt admise în urmărirea mărețului obiectiv. Orice abuz (întemeiat, desigur, pe cei trei piloni „spirituali” de mai sus) este justificat pentru a-l atinge.

Ceea ce este cu totul și cu totul remarcabil este seninătatea cu care corupții și tâlharii pozează în victime nevinovate: „Ne-au hăituit cu cătușele”. Întreaga planetă a auzit despre eficiența luptei împotriva corupției din România și întreaga Europă este la curent cu succesele pe care structurile naționale, conduse de Laura Codruța Kövesi, le-au înregistrat în lupta împotriva corupției. E posibil ca, la întrunirile lor de taină, cei vânați de oamenii lui Kövesi să înceapă prin incantarea ritmată: „Kövesi trebuie eliminată… Kövesi trebuie eliminată…”

După ce au reușit, prin manevre demne de cele mai întunecate retorte ale iadului, să o tragă pe Kövesi pe linie moartă și-și frecau palmele cu mare nesaț, iată că istoria le-a oferit una dintre acele întorsături care fac deliciul privitorilor: susținută de formidabila sa reputație, Kövesi este principala candidată la postul de procuror șef european, funcție menită să investigheze fraudele cu fonduri europene. Or, se știe, fondurile europene sunt cea mai îndrăgită sursă de jaf calificat asupra banului public.

În consecință, Kövesi trebuie nu numai îndepărtată, nu numai eliminată, dar și distrusă. Pe repede înainte, se inventează responsabilități, vini și abuzuri care îi sunt aruncate în spinare. I se izvodește și un proces, este sub control judiciar, are interdicție de ieșire din țară. Încă nu au îndrăznit s-o aresteze…dar, dacă e nevoie, inventează ei un pretext și pentru o asemenea ticăloșie. Nu contează nici faptul că instituțiile europene, personalitățile de frunte ale Europei, ambasadele importante și mass-media internațională se miră, se întreabă și se oripilează în fața unor acțiuni de o asemenea ticăloșie.

Cei care se laudă că sunt singurul partid care nu este finanțat din străinătate (sic!), care doresc să-și reprezinte conaționalii în forurile europene sub generosul slogan „Patrioți în Europa” au devenit o caravană oarbă și surdă care, pentru interese obscure și imunde, vrea cu orice preț să ignore glasul câinilor care păzesc normalitatea, dreptatea și legalitatea.

 Mihai E. ȘERBAN

Doctor în științe economice, scriitor, om de afaceri, președinte de club sportiv, instructor de arte marțiale. Editorialist cu experiență, analist economic și politic (când i se cere), precum și moralist (de câte ori poate), s-a alăturat echipei de la Media9 pentru a promova o schimbare benefică a modului în care publicul larg percepe, consumă și propagă prestația jurnalistică de calitate.

About