Tertipuri avocățești

Autor  Mihai E. Serban   în       10 luni în urmã     343 Vizualizări  

N-am să uit niciodată cât de șocat am fost când, într-un film american, am văzut un criminal continuându-și drumul cu un cadavru în portbagaj, doar pentru simplul motiv că polițistul care-l prinsese asupra faptului nu făcuse o percheziție conformă cu prescripțiile legale.

Acum nu mă mai miră nimic. Una dintre cele mai perene invenții americane este tertipul avocățesc, adică acel slalom șmecheros printre articole de lege și virgule îndoielnice menit să deruteze, să convingă strâmb și să-l scoată cu basmaua curată pe vreun individ putred moral, dar potent financiar. Este un fapt bine cunoscut, și intens dezavuat de către opinia publică, că o mulțime dintre vedetele noastre financiare, oameni de „succes” prin acumularea de averi pe care nici cea mai fantezistă matematică nu le poate justifica, au intrat de-a lungul anilor, dar poate niciodată în număr atât de mare ca acum, în atenția organelor menite să vegheze la respectarea legalității, mai ales de către cei care au acces la banul public.

Fiindcă este bine cunoscut că cea mai abundentă sursă de îmbogățire rapidă, și una dintre cele mai sigure (fiindcă este dată tocmai în paza hoților, convenabilă situație…), este jefuirea averii publice și a banului public. Așa s-a făcut că tot felul de potentați mai mult sau mai puțin trecători (președinți de consilii județene, primari, viceprimari, consilieri, funcționari de tot felul din toate domeniile) s-au afișat peste noapte cu averi care, în ciuda unor salarii grase și a unor donații generoase din partea „mătușilor”, sfidează de la o poștă bunul simț. 

Cazul Tel Drum este cel mai cunoscut, fiindcă a fost cel mai mediatizat, în primul rând datorită ambiției stupide a lui Liviu Dragnea să se facă jupân absolut asupra României. Dar este și un caz de școală, care se predă cu pompă la toate academiile infractorilor, care învață cum să-și facă averi uluitoare prin jefuirea averii publice și a banului public, prin folosirea unor funcții din aparatul de stat. Oare le trece prin cap acelor infractori că funcțiile și demnitățile publice presupun, obligatoriu, probitate morală și respectarea legilor? Desigur că nu! Care ar mai fi frumusețea funcțiilor publice, dacă nu te poți îmbogăți din ele?

Și uite-așa se face că trec anii și numărul celor urmăriți sau incriminați crește în proporție directă cu averile necinstite acumulate. După cum afirmă public însuși secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, la această dată 1.187 de demnitari ai PSD se află „într-o formă de anchetă”. Ceea ce, în imaginația acestui personaj certat cu gramatica, cu logica și mai ales cu bunul-simț, ar fi trebuit să fie o demascare a prigoanei nemiloase la care „statul paralel” îi supune pe mielușeii de aleși PSD, nu este decât o recunoaștere a dimensiunii pe care corupția cinică și jaful organizat le-au atins în rândurile „incoruptibililor” aleși ai țării. Iar acțiunile ANI, DNA și DIICOT, care fac ca 75% din conducerile centrale și județene să fie în vizorul justiției, nu sunt decât o desfrânată vânătoare de vrăjitoare împotriva unui partid care n-a mâncat usturoi, iar gura nu-i miroase.

Dar… nu vă temeți, dormiți liniștiți, PSD lucrează pentru voi! De peste doi ani, de când PSD s-a cocoțat în fruntea țării, singura sa grijă constantă a fost siluirea justiției până îi face scăpați pe toți corupții partidului, în frunte cu El Lider Maximo. În rest, dezvoltarea infrastructurii țării, construirea de spitale adevărate, modernizarea învățământului, realizarea de investiții publice au fost sarcini subsidiare ale actului de guvernare, îndeplinite în scârbă cu oameni de o calitate înfiorător de scăzută, inepți intelectual, îndoielnici moral, dar desăvârșiți în strădania lor de sicofanți.

În lupta ei pentru albirea colegilor corupți (oare cei încă neurmăriți să fie doar hoți neprinși?) gașca de la putere a ridicat conceptul de tertip avocățesc pe noi culmi de ipocrizie și mizerie morală. Dacă, până la ei, tertipul avocățesc consta în utilizarea ingenioasă a textelor de lege existente, precum și a precedentelor din practica judecătorească, pentru a-i fac scăpați pe cei pe fruntea cărora era deja scris cu litere mari „PUȘCĂRIE”, de data aceasta avem de-a face cu un adevărat ansamblu de tertipuri vicioase și forțate, menite să schimbe regulile jocului atât retroactiv (prin dezincriminări, amnistii și recursuri compensatorii) cât și preventiv (prin modificarea discreționară și nebuloasă a legislației în așa fel încât infractorii economici și corupții să scape garantat cu basmaua curată). Cel mai de succes tertip a fost obligarea unei Curți Constituționale să-și depășească atribuțiile, precum și elementara moralitate, pentru a declara că protocoalele de colaborare între DNA și SRI au fost neconstituționale, deci nule, iar toate efectele lor nu mai au valoare în justiție.

Rezultatele au apărut imediat. După ani de tărăgănare în justiție, instanța supremă a decis eliminarea din dosarul controversatului edil constănțean Radu Mazăre a probelor obținute cu ajutorul SRI. De aici începe avalanșa: în toate dosarele de urmărire sau de trimitere în judecată ale faunei de corupți se află astfel de probe, fiindcă DNA nu a deținut mijloace corespunzătoare de urmărire și interceptare. De unde – obligația instanțelor de a cere eliminarea din dosare a probelor obținute cu mijloacele de curând declarate neconstituționale.

După acest tertip mare cât Teleormanul, urmează avalanșa de mici tertipuri, prin care fiecare dosar al corupților și al hoților va fi făcut bucățele, iar fiecare bucățică contestată, atacată și desființată prin tertipuri de rang inferior. O veste proastă pentru o națiune gata de insurgență în fața pedofililor, violatorilor și tâlharilor, dar care pare a fi complet abulică în fața abuzurilor și mașinațiunilor celor care sug cu nerușinare sângele națiunii, ca pe urmă să jure că o slujesc, cu buzele mânjite taman de respectivul sânge.

Explicația să fie aceea că ei nu se plimbă pe jos sau cu autobuzul , ci în mașini luxoase cu geamuri fumurii? Orice am crede, în portbagaje ei cară cadavrul putrezit al corupției și al hoției. Și întreaga lor strădanie este menită să ne împiedice să deschidem acele portbagaje.

 Mihai E. ȘERBAN

Doctor în științe economice, scriitor, om de afaceri, președinte de club sportiv, instructor de arte marțiale. Editorialist cu experiență, analist economic și politic (când i se cere), precum și moralist (de câte ori poate), s-a alăturat echipei de la Media9 pentru a promova o schimbare benefică a modului în care publicul larg percepe, consumă și propagă prestația jurnalistică de calitate.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.