Ne-am mândrit cu acest proiect, dar eșuează jalnic
Cetățenii să decidă cum se investesc banii publici. O idee măreață, care la Cluj eșuează jalnic în acest an. Dacă este vina administrației sau a cetățenilor, rămâne de văzut.
Clujul a lansat, în 2017, programul de bugetare participativă online și a fost primul din țară. Emil Boc și-a notat pe un șervețel întregul plan, într-o discuție cu primarul din Braga (Portugalia). L-a pus în practică și a creat o emulație în rândul locuitorilor. Au fost multe proiecte, multă agitație.
Acum lucrurile s-au liniștit. După ce, în 2020, nu s-a mai organizat deloc și s-a dat vina pe pandemie, în 2021 bugetarea participativă online a pornit târziu și nu a fost promovată. Nu e de mirare că s-au adunat doar 103 propuneri, din care 83 au fost declarate neeligibile. Pentru că au rămas doar 20 de idei, înscrise la doar cinci (din șase) categorii, nu a mai fost nevoie de două etape de votare. Una singură, întinsă pe 75 de zile.
Iată, a trecut o lună, și s-au exprimat doar 1.856 de voturi, cele mai multe la spații verzi, 645. Nivelul proiectelor rămase e așa și așa, la fel și interesul.
Topul celor mai apreciate:
- Pistele de biciclete pe malurile pârâurilor (prin amenajarea cu piatră spartă) au strâns 335 de voturi
- Proiectul de educație rutieră pentru copii a primit 213 voturi
- Un parc Iuliu Prodan accesibil a adunat 190 de voturi
- Mens sana in corpore sano are 189 de voturi și prevede spații între blocuri cu mese de șah
- Parcul Detunata, centru al comunității (prin instalarea de foișoare, mese), a strâns până astăzi 166 de voturi.
Etapa de votare se va încheia în 28 noiembrie.