Ce cartier se pregătește! Cel mult patru apartamente într-un bloc, unitate de stil și de culoare

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1620 Vizualizări.  

Clujul pregătește surprize pentru piața imobiliară. Sigur, atât cât îi permite traficul, întrucât primarul Emil Boc se mândrește că ține zeci de proiecte blocate din cauza problemelor de circulație auto.

Unul dintre cartierele care ar urma să apară este Sopor, pe circa 237 de hectare, pentru care Primăria și Ordinul Arhitecților din România au organizat un concurs de soluții. Un cartier format din șase mini-cartiere, cu principiul „totul la cinci minute de mers pe jos”, cu case, dar și cu clădiri de două, trei sau șase etaje. Liderul echipei care a câștigat concursul de soluții și care elaborează proiectul este Vlad Sebastian Rusu. Arhitectul a fost invitatul săptămânii la Real Estate Agenda, emisiunea de la Napoca FM realizată în colaborare cu Media9.

Rusu a spus lucruri extrem de interesante despre felul în care ar urma să se dezvolte proiectul. Majoritatea covârșitoare a terenurilor sunt private, însă Primăria și arhitecții discută din aprilie cu proprietarii de terenuri, pentru a stabili principiile dezvoltării. Banii rezultați din vânzarea apartamentelor ar urma să se împartă proporțional între proprietari, împărțiți în șase grupuri (luați pe mini-cartiere).

„Ne dorim folosirea acelorași materiale, vrem să facem un regulament prin care să stabilim coduri de culoare pentru tâmplării, ce tipuri de finisaje ar urma să se foloseasă la fațade. Vrem unitate stilistică și cromatică, inclusiv dorim să reglementăm proporțiile de plin-gol pentru fațade. Mai mult, dorim să reglementăm felul în care vor fi concepute apartamentele; avem pârghii să limităm numărul de apartamente, cel mult patru la o scară de bloc, ca să existe o calitate a locuirii. Chiar și la blocurile de șase etaje se poate să existe doar patru apartamente la o scară de bloc, cu scară interioară. Vom avea reguli pentru fiecare tip de locuire în parte și vom oferi avizatorului intrumentele necesare pentru a solicita dezvoltatorilor un anumit tip de calitate a locuirii”, a spus Vlad Sebastian Rusu.

Real Estate Agenda este o emisiune realizată de Napoca FM, în colabotare cu Media9. Emisiunea este difuzată la radio în fiecare luni, la ora 10:05.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.