Ne-am mândrit cu acest proiect, dar eșuează jalnic

Autor  Ionel Lespuc   în       1 saptãmânã în urmã     1138 Vizualizări.  

Cetățenii să decidă cum se investesc banii publici. O idee măreață, care la Cluj eșuează jalnic în acest an. Dacă este vina administrației sau a cetățenilor, rămâne de văzut.

Clujul a lansat, în 2017, programul de bugetare participativă online și a fost primul din țară. Emil Boc și-a notat pe un șervețel întregul plan, într-o discuție cu primarul din Braga (Portugalia). L-a pus în practică și a creat o emulație în rândul locuitorilor. Au fost multe proiecte, multă agitație.

Acum lucrurile s-au liniștit. După ce, în 2020, nu s-a mai organizat deloc și s-a dat vina pe pandemie, în 2021 bugetarea participativă online a pornit târziu și nu a fost promovată. Nu e de mirare că s-au adunat doar 103 propuneri, din care 83 au fost declarate neeligibile. Pentru că au rămas doar 20 de idei, înscrise la doar cinci (din șase) categorii, nu a mai fost nevoie de două etape de votare. Una singură, întinsă pe 75 de zile.

Iată, a trecut o lună, și s-au exprimat doar 1.856 de voturi, cele mai multe la spații verzi, 645. Nivelul proiectelor rămase e așa și așa, la fel și interesul.

Topul celor mai apreciate:

  1. Pistele de biciclete pe malurile pârâurilor (prin amenajarea cu piatră spartă) au strâns 335 de voturi
  2. Proiectul de educație rutieră pentru copii a primit 213 voturi
  3. Un parc Iuliu Prodan accesibil a adunat 190 de voturi
  4. Mens sana in corpore sano are 189 de voturi și prevede spații între blocuri cu mese de șah
  5. Parcul Detunata, centru al comunității (prin instalarea de foișoare, mese), a strâns până astăzi 166 de voturi.

Etapa de votare se va încheia în 28 noiembrie.

About