TURDA. Noaptea ca… primarii. Voturile de la miezul nopții

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     3426 Vizualizări  

Media9 a propus un prim șir de chestionare privind preferințele locuitorilor din Cluj-Napoca (AICI), Florești (AICI) și Turda (AICI), în ceea ce privește viitorii primari. Iar demersul jurnalistic va continua cu alte orașe și comune din județ. Peste tot au fost incluse nume de persoane despre care se știe sigur că vor candida și ale altora încă nehotărâte sau nevalidate de la “centru”. Tocmai cu scopul de a nu lăsa pe nimeni pe dinafară. A însemnat o muncă serioasă de documentare, având în vedere că nici partidele nu știu încă pe ce picior stau.

Cum spuneam, este un demers pur jurnalistic, nu o cercetare sociologică. Am folosit o platformă online realizată la Hamburg, în Germania, și practic oricine și-a putut exprima punctul de vedere. Dovada este că, pentru Turda, am primit voturi din 14 țări, inclusiv din Islanda (un vot pentru Suciu), Gibraltar (o opțiune pentru Ciortea) și Mexic (un vot pentru Matei). Nu ne substituim procesului de vot și suntem nerăbdători să vedem ce va ieși din urne, la localele de anul acesta.

745

de voturi am primit la sondajul privind viitorul primar al municipiului Turda. Sondajul a fost câștigat de Cristian Matei (334 de voturi, 44,83%). El a adunat 114 de voturi (peste 15%) la miezul nopții de marți spre miercuri! În graficul de mai jos se vede că cele mai multe voturi către Matei, cel cu linia mov, s-au bulucit între 18 și 01, cu precădere între 23 și 24. E singura concluzie pe care o tragem, obiectiv, pe cifre. Noaptea, ca… primarii! 🙂

Pe locul al doilea s-a clasat Andrei Suciu (USR – Plus), 172 de voturi (23,09%), iar podiumul este completat de Răzvan Ciortea (PSD), 157 de voturi (21,07%), care în realitate s-ar putea să nici nu candideze.

Nu am avut niciun favorit la Turda în afara cetățeanului, care merită grijă și respect. Nu ne ferim să spunem că, având în vedere că alegerile se desfășoară într-un singur tur, Matei este favorit. În general, actualii primari au prima șansă, datorită notorietății și a unei oarecari smerenii a cetățenilor în fața autorității, tipică pentru România. De aceea se și tem partidele de școală veche să facă alegeri în două tururi.

Ce a mai arătat demersul Media9? Un lucru trist. Că în Turda există jurnaliști teribil de servili. Toată lumea știe că trăiesc din alocări de la Compania de Apă Arieș, condusă de ginerele primarului Cristian Matei, dar s-au grăbit să scrie că sondajul este al “opoziției”. Păi am fi blocat voturile către Matei, nu? Apoi că Media9 a publicat articole “tendențioase” despre primar. O manipulare ieftină, pe principiul “cine nu este cu noi e împotriva noastră”. Ne cerem scuze în numele jurnaliștilor care uită că misiunea lor este aceea de a identifica și sancționa lucrurile care nu merg bine. Suntem însă convinși că turdenii știu cum să își aleagă sursele de informare și că pot separa adevărul de propagandă.

Haideți să vedem ce înseamnă tendențios. Vă propun două articole publicate pe Media9 despre ceea ce se întâmplă la Primăria Turda. Tendențios înseamnă părtinitor, lipsit de obiectivitate, deci ceva ce poate fi combătut cu adevărul. La niciunul nu a venit vreun drept la replică măcar de la Cristian Matei sau de la Primărie. I-am scris mesaj domnului edil șef, i-am dat posibilitatea să se apere, nu a sosit niciun alt adevăr până astăzi. 

Procesul care caricaturizează Primăria Turda. O fi a familiei Matei, pe persoană fizică?

“Famiglia” din Primăria Turda. Zeci de contracte pentru frate și soră

 

 

About