SONDAJ. Votează-ți preferatul la alegerile pentru Primăria Turda. Doar oameni din “sistem”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     14331 Vizualizări  

Turda merită mai mult. Asta gândesc probabil turdenii, oameni care înțeleg politică, înaintea alegerilor locale de anul acesta. Opțiunile pe care le vor avea sunt departe de a fi spectaculoase. Oameni din sistem sau oameni din sistem? Aceasta este întrebarea care își caută răspuns. 

Primar este Cristian Matei, ales din partea PSD, dar trecut la PNL. În mandatul său au venit, pe fonduri europene, autobuzele electrice. S-a întâmplat în 2019, că până atunci edilul șef nu marcase prea multe goluri. În același proiect urmează să fie asfaltate și o serie de străzi, unele aflate acum la stadiul de șantier. Acestea sunt lucruri bune. La minusuri trebuie să trecem faptul că Primăria Turda este conectată la o întreagă rețea de firme “de casă”, lucru care a scăpat până acum, nu se știe cum, vigilenței presei locale. Ce-i drept, Matei are un aparat de propagandă robust, care îi înjură zdravăn pe jurnaliștii ce îndrăznesc să îl critice pe boss.

Citește și: Procesul care caricaturizează Primăria Turda. O fi a familiei Matei, pe persoană fizică?

“Famiglia” din Primăria Turda. Zeci de contracte pentru frate și soră

Principalul său contracandidat este Andrei Suciu, care a lucrat în trecut în Primărie. Ce-i drept, acum nu mai e acolo. Suciu reprezintă USR-Plus, după ce – în 2016 – a candidat independent și a ieșit pe locul al doilea. Inginer constructor, candidatul partidelor noi de dreapta este văzut ca un om corect. V-o spun pe neverificate. Pe de altă parte, jurnaliștii îl critică pentru faptul că se opune ca taxele turdenilor să se ducă pe plata salariilor handbaliștilor.

A fost pe locul al patrulea la alegerile din 2016, candidează și în 2020. Este vorba despre Mircea Irimie, fost deputat. Acesta a făcut parte din Partidul Conservator, dar a fost dat afară de integra Steluța Cătăniciu. Din 2017 reprezintă Pro România, gruparea politică condusă de Victor Ponta.

După ce l-a pierdut pe Matei, PSD caută să se reașeze. Turda ar trebui să fie un bastion ușor de cucerit pentru social-democrați, dacă găsesc omul potrivit. Favorit pare să fie tânărul Lucian Nemeș, actual viceprimar. Interesant, Nemeș – venit în PSD din PPDD – a fost coleg de clasă cu fiul lui Cristian Matei; probabil, când era mic, îi spunea “nenea tatăl lui Ionuț”. 🙂 Între timp însă, relațiile s-au deteriorat. O altă variantă este Răzvan Ciortea, actualul lider al PSD Turda.

La etc. îl așezăm pe Adrian Nap, de la PMP, fără șanse reale la fotoliul de primar. El vizează să rămână consilier local.

Aruncăm o privire către europarlamentare. În urmă cu un an, PNL a câștigat la Turda, cu 27,3%, urmată îndeaproape de USR, 25,6%. Dreapta a totalizat peste jumătate din sufragii. Spre final de an, la prezidențiale, Iohannis a luat 45% în primul tur, Viorica Dăncilă – 14%, iar Dan Barna – 13,8%. Aici dreapta a câștigat și mai categoric.

Ce ne spun acestea cifre. Că Turda, oraș ardelenesc tipic, preferă în general dreapta eșichierului politic. Iar publicul de dreapta va avea doar două opțiuni la alegerile locale, “răspopitul” Matei și Andrei Suciu. Actual primar va culege însă voturi și de pe stânga, de la alegători care nu au aflat că el a întors armele.

Paranteză. Cum a ajuns Matei, om de stânga de când se uită în oglindă, la PNL. El a fost dat afară din PSD de uraganul Liviu Alexa. Liberalii aveau nevoie în Parlament de voturi de la social-democrați, ca să își instaleze guvernul. Au primit unul de la Cristina Burciu, deputat, prilej cu care și-au negociat amândoi trecerea în partidul lui Ludovic Orban (primarul este cel care a promovat-o politic pe fosta sa subordonată de la Compania de Apă Arieș). Burciu va prinde, cu acest prilej, încă un mandat în Camera Deputaților, dar pe lista PNL. 

Haideți să vedem ce s-a întâmplat acum patru ani:

  1. Cristian Matei (PSD) – 4.532 voturi – 25,47%
  2. Andrei Suciu (indep) – 3.682 voturi – 20,69%
  3. Tudor Ștefănie (PNL) – 3.280 voturi – 18,43%
  4. Mircea Irimie (ALDE) – 2.953 voturi – 16,59%
  5. Emil Moldovan (PMP) – 1.571 voturi – 8,82%

Vă invit la un prim sondaj care vizează Turda. Cu cine ați vota la alegerile locale? Trebuie să știți din start că acesta este un demers pur jurnalistic, pe paltforma on-line strawpoll, și că nu încercăm să dăm chestionarului anvergura unei cercetări sociologice. Adevărul va ieși la iveală doar la urne, în septembrie sau octombrie.

Dacă nu reușiți să votați, accesați acest link.

About