“Famiglia” din Primăria Turda. Zeci de contracte pentru frate și soră

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     4320 Vizualizări  

Banul public este precum cântecul de sirenă din legenda lui Ulise. Atrage cu forța unui magnet. Puțini sunt cei care, ca Ulise, se leagă de catarg și își pun ceară în urechi. E mai simplu să cedeze, respectiv să-și burdușească buzunarele. Despre bani publici oferiți prin contractare directă vorbim astăzi. La Primăria Turda.

Electoratul dur al primarului Turzii, Cristian Matei, va sări să îl apere. Vin alegerile și se va spune că luptăm pentru vreun alt candidat. De aceea, articolul de față conține doar o matematică simplă și clară. Cine + câte contracte + câți bani. Observăm, nu acuzăm. Mai mult, nu zicem că e ilegal. Până la urmă, fiecare Primărie are parteneri comerciali. Unii pot să fie valoroși, alții, pur și simplu, norocoși. Dacă citiți, veți afla și ce spun cei implicați.

Frații beneficiari din acest caz sunt Ilinca Maria Sălăjean și Dorel Mărginean. Ea lucrează în Primăria Turda, el este “fotograful lui Matei” (fost fotograf la acțiunile PSD). Ea l-a avut pe Cristian Matei șef la Compania de Apă Arieș, apoi l-a urmat la municipalitate, el este prieten cu Ionuț, fiul primarului, cu care apare în imagini pe Facebook. Despre ea există bănuieli rezonabile, veți vedea, că deține o firmă, prin interpuși, despre el că ar avea alta, coincindență, tot prin interpuși. E limpede că Matei le-a schimbat amândurora viața.

50 de contracte între 2016 și 2019, doar cu Primăria

Ilinca Maria Sălăjean a fost asociat unic și administrator la o firmă, Instal Job SRL, înregistrată pentru corespondența cu ANAF la adresa STR. TOAMNEI, NR.1A, BL.Z, SC.A, AP.5. Din 2017, a fost lăsată în paragină. În schimb, fix la adresa STR. TOAMNEI, NR.1A, BL.Z, SC.A, AP.5 a apărut, din 12 iulie 2016 (adică la o lună după ce Cristian Matei a câștigat alegerile), firma de succes Polar Tech SRL, administrată de Bogdan Gheorghe Sălăgean. Dacă Instal Job SRL nu a avut contracte cu statul, noua entitate… să te ții, nenicule.

Off. Știam că am uitat ceva. Ilinca este consilier la Primărie și EXPERT ACHIZIȚII PUBLICE. 

FOTO: Ilinca Maria Sălăjean și soțul Ionuț, instalator la Polar Tech SRL și pompier

50

de contracte cu Municipiul Turda a câștigat Polar Tech SRL, din 2017 până în 2019, toate prin cumpărare directă. Mai are însă contracte cu Compania de Apă Arieș, cu Administrația Patrimoniului Imobiliar Turda, cu Domeniul Public Turda, toate aflate în subordinea municipalității.

În declarația de avere a doamnei Sălăjean apare faptul că soțul ei, Ionuț, subofițer de pompieri la ISU Cluj, lucrează part time ca instalator la Polar Tech SRL. O firmă prosperă, de altfel. În 2018, societatea înființată cu un an și jumătate mai devreme a ajuns la o cifră de afaceri de peste un milion de lei, cu un profit de peste 380.000. Asta înseamnă mai mult de 70.000 de euro pe lângă salariul frumos de la buget.

109.639

de lei este cel mai mare contract al firmei Polar Tech SRL. Datează din 23 iunie 2017 și a fost încheiat cu Compania de Apă Arieș, firma unde Ilinca Maria Sălăjean lucrase până în 2016. Tot la departamentul de achiziții.

La numărul de telefon declarat al firmei răspunde, cine credeți?, Ionuț Sălăjean. „Nu este firma mea, e a șefului meu, Sălăgean Bogdan, a spus subofițerul ISU, pentru Media9. L-am întrebat dacă Bogdan Gheorghe Sălăgean este fratele lui: „Unii spun așa, alții spun altfel. Eu nu mă pot exprima pentru că nu am acordul să vă transmit informații”. Nu credem că sunt frați, dar abordarea este haioasă.

Ar fi două motivele pentru care familia Sălăjean nu ar putea deține o astfel de firmă: poziția ei din Primărie și faptul că angajații ISU nu au voie să fie administratori de societăți comerciale.

Din 2017, Green Security a „explodat”

Despre Dorel Mărginean s-a mai scris. Fratele Ilincăi apare cu numărul de telefon propriu la Registrul Comerțului, în dreptul Green Security SRL, deși în acte firma este deținută de Corneliu Mihai Gotea.

Green Security are ca obiect „activități de servicii privind sistemele de securizare” (caen 8020). Până să devină primar Cristian Matei, societatea câștigase trei contracte cu statul, sub 6.000 de lei în total. Din 14 noiembrie 2016 s-a deschis cornul abundenței. Primăria Turda, Salina, Compania de Apă Arieș, toate au avut mare nevoie de serviciile firmei. “A instalat calculatoare, a pus camere video, difuzoare, microfoane”, spun sursele Media9.ro.

39

de contracte cu Primăria Turda a câștigat Green Security SRL până în 2019. Are 47 de contracte cu Compania de Apă Arieș. În total, vreo 110 încredințări directe între 2016 și 2019, majoritatea covârșitoare în zona de influență a primarului.

FOTO: Dorel Mărginean, alături de Ionuț Matei, fiul primarului

Sănătatea financiară a Green Security SRL se vede de la o poștă. Cifra de afaceri a explodat în 2017, peste 1,3 milioane de lei (profit 540.000). În 2018 s-a menținut sus, 1,2 milioane (profit 256.000).

Am vorbit cu Dorel Mărginean, care s-a recomandat director de vânzări la Green Security SRL. „Numărul meu apare la Registrul Comerțului în dreptul firmei pentru că mă ocup de relația cu… nu știu de ce apare acolo așa… eu mă duc și iau hârtiile când nu poate domnul Gotea. Adică eu sunt mai disponibil decât domnul Gotea. Dânsul e mai ocupat, lucrează și la Dacia Service, cred că nu e un secret lucrul ăsta. (…) Nu prea participăm la licitații publice. Avem produse plasate în catalog, oricine poate să le vadă. Ce avem prețuri bune, vindem, ce nu, nu vindem. (…) Am fost ca firmă la Curtea de Conturi, nu ne-au găsit absolut nimic”.

L-am întrebat dacă are o relație apropiată cu primarul și familia lui. „Strict, strict de… nu știu ce înseamnă relații apropiate. Turda este un oraș mic, toată lumea se cunoaște cu toată lumea. Relația este strict de business, nu ne cunoaștem dinainte să facem afaceri. Nu avem relații… știu eu… nu știu ce înseamnă relații apropiate. Cu Ionuț… pfff… foarte puțin în ultimii ani. Business-urile au evoluat, nu ne vizităm. Fiecare suntem ocupați cu business-urile lui, nu avem timp să întreținem relații”.

I-am trimis întrebări despre cele două firme și primarului Cristian Matei. Deocamdată nu am primit răspuns din partea domniei sale.

„Doru Mărginean a brevetat un model, pe care îl pune în practică și cumnatul lui. Au pus patroni la firma lor oameni de încredere. Gotea este fost coleg de școală cu Mărginean. Bunăstarea lor se vede. Sălăjean a trecut de la BMW vechi la unul model nou, iar Mărginean avea un Mercedes, pe care l-a schimbat cu o Skoda ca să nu iasă în evidență”, susține o sursă de la Turda.

V-am promis cifre reci, nu povești sau amantlâcuri. Totul despre aceste firme este verificabil, apare în surse deschise. Ce am făcut noi a fost să le punem cap la cap și să vi le oferim, ca să trageți propriile concluzii. 

 

About