Se naște o poveste urbanistică de succes. Șerban Țigănaș: „Din perspectivă pietonală, cred că este cea mai frumoasă călătorie prin istoria arhitecturii din Cluj”

Cunoscutul arhitect Șerban Țigănaș, decanul Facultății de artitectură și urbanism din Cluj, a vorbit în emisiunea Urbea9, produsă de Media9, despre lucrările din centru. Mai precis, despre lucrările de pe Mihail Kogălniceanu.
Reamintim că primarul Emil Boc fusese în urmă cu câteva zile într-o „vizită de lucru” pe acest șantier. Edilul șef s-a arătat mulțumit de ce a văzut și a afirmat că stadiul fizic al lucrărilor se află undeva la 65%.
Articolul de pe Media9: „Tovarășul” a făcut o vizită de lucru și a verificat. E bine + Soclu pentru Școala Ardeleană
„Comparativ cu lucrările realizate în parcul din spatele Teatrului Național, aici e altceva. Spațiile sunt diferite. Sigur, e un proiect foarte dorit de clujeni. Probabil că e unul dintre cele mai frumoase spații din centrul Clujului. Eu, și nu numai eu, mă bucur că s-a luat această decizie (de reabilitare a zonei – n.r.).
Sunt numeroase dotări și clădiri frumoase în zona aceasta. Avem trei licee, este și Biblioteca Academiei… Țineți minte că aveam aici o plajă întreagă de mașini? S-a renunțat la ideea unui parcaj subteran. Vom avea un privat (care va construi o parcare – n.r.) în fața Cimitirului Central.
Probabil că lucrurile se vor echilibra cumva. Din perspectivă pietonală, cred că este cea mai frumoasă călătorie prin istoria arhitecturii din Cluj, dacă mergem de la zidul din Evul Mediu și ajungem la clădirile din secolul XX”, a explicat Șerban Țigănaș.
Cunoscutul arhitect a subliniat că zona va fi un „shared space”. Nu vor dispărea cu totul mașinile, dar nu vor mai fi atât de multe ca până la începerea lucrărilor, mai ales că nu vor exista parcaje.
Șerban Țigănaș a mai spus că lumea arhitecților din Cluj speră ca, odată cu finalizarea acestor lucrări, „proprietarii acestor frumoase curți de case baroce să fie activate”. Adică să se deschidă pentru clujeni, turiști etc.
Vezi emisiunea mai jos:
„Sigur, nu mă refer la curțile care au locatari, că acolo e nevoie de intimitatea locuirii, ci la acele curți care găzduiesc instituții publice sau alte funcțiuni. Eu cred că în interiorul acestora vor apărea magazine alimentare sau de alt fel, dar într-o proporție mai mică decât până acum”, a mai spus cunoscutul arhitect clujean.
Șerban Țigănaș a mai fost de părere că monumentul statuar „Școala ardeleană” de pe Kogălniceanu va trebui amplasat pe un soclu, așa cum opinase și Emil Boc la vizita de pe șantier, dar mai mult, cum gândise monumentul autorul lucrării, Romul Ladea.
Cunoscutul arhitect clujean a mai afirmat că este de acord cu inițiativa primarului ca în zonă să fie o „alee a rectorilor”, dar a spus că nu se așteaptă să fie busturi sau lucrări de mărimea 1:1 din bronz, ci niște lucrări mult mai discrete, poate doar plăci comemorative.
Citește și acest articol: Șerban Țigănaș, singura voce când la “megafon” se aude doar primarul. “Discuția de tip politic nu are ce să caute în comisia tehnică”
Nouă străzi din centrul Clujului sunt în plin proces de modernizare, pe fonduri europene. Execuția a început anul trecut și se va finaliza în 2023. De altfel, partea cu adevărat spectaculoasă se va realiza în acest an.
Ce lucrări vor avea loc aici: Noua zonă pietonală a Clujului. Se elimină o parcare, se reinstalează o statuie, se creează o grădină urbană