Parcul Est: dezbatere deturnată. Activiștii doresc parc, nu aquapark
Dezbaterea despre Parcul Est, organizată de ONG-ul SOS – Parcul Est, s-a transformat într-o dispută între activiști, arhitecți, juriști, de o parte, și o familie care are teren în zona unde ar urma să se amenajeze acest parc, de celalată parte.
Nu o vom lua de la 1960, adică de când arhitecții vremii au închipuit cel mai mare parc din Cluj în extremitatea estică a orașului, pornind de la Lacul Gheorgheni 1 până în zona Selgros. O luăm doar de acum, când Primăria și Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania, pun la cale un concurs de soluții pentru amenajarea acestui parc. E o dispută între municipalitate și cetățenii activi civic, întrucât Primăria dorește realizarea unui aquapark, în vreme ce activiștii ar dori un parc extins, cât mai natural, cu spații de relaxare și respect pentru biodiversitate. Din partea OAR a participat la dezbatere chiar președintele filialei Transilvania, Daniela Maier.
La întâlnirea de sâmbătă nu a existat așteptata confruntare cu reprezentanții municipalității, întrucât Primăria nu a trimis pe nimeni. În schimb, contradicții au existat. Invitată la discuțiile de la Palatul Urania, o familie care deține terenuri în zonă a contrazis pe toată lumea. Și aici ajungem la o problemă spinoasă: poate Primăria să elaboreze planuri pe terenuri care nu îi aparțin? Sigur că poate, conform legii. Planul urbanistic general (PUG) este cel mai clar exemplu: proprietarii nu pot interveni pe propriul teren decât atât cât li se permite prin PUG. Mai mult, Consiliul Local poate hotârî că este nevoie de intervenții de utilitate publică, iar atunci se ajunge la exproprieri și plata unor despăgubiri.
Ce a zis Florica Sima, propritară de terenuri. “Bunicii au cumpărat terenul în 1932, cu bani grei, iar noi am vrut să ne construim case. Ne-am judecat 12 ani pentru a ne recăpăta terenul și vom lupta până la moarte dacă nu vom primi o prealabilă și justă despăgubire. Nu suntem contra parcului, dar nu suntem bătaia de joc a nimănui. Primarul a spus că ne despăgubește cu doi lei pe metrul pătrat, cât este pentru spații verzi. Noi vrem despăgubiri ca pentru un teren de construit. Am primit oferte de la oameni cu bani și sunt convinsă că acolo vor apărea blocuri. Depinde cine cere autorizația”, a spus femeia. Foarte corect până aici. Apoi, însă, femeia a intervenit la numeroase dintre punctele de vedere exprimate, spunând că parcul va exista numai dacă va dori ea. Inclusiv, la un moment dat, a lăsat să se înțeleagă că ar putea otrăvi păsările care au habitatul în zona lacurilor din Gheorgheni. Iar asta nu mai e corect.
Ce își dorește societatea civilă. Un parc vast, cel mai mare al Clujului, cu păsări, pești, mamifere, nevertebrate, cu spații de petrecere a timpului liber. Practic, idee din 1960 a fost readusă în atenție în programul de bugetare participativă. Oamenii mai doresc, de asemenea, o alee care să lege Lacul Gheorgheni 1 de Lacul Gheorgheni 3; tema a fost propusă de asemenea prin programul de bugetare participativă. Nu, activiștii nu doresc un aquapark. Dar da, ei sunt perfect de acord că proprietarii de terenuri private trebuie despăgubiți.
Consiliul Local a aprobat proiectul construirii aquaparkului din Becaș în 5 martie 2019, în ciuda faptului că la ședință au venit cetățeni care s-au opus prin bannere și luări de poziție.
Din păcate, terenul pe care a fost gândit inițial Parcul Est a fost ciuntit serios de la Revoluție până astăzi. Aquaparkul ar urma să rupă o felie de 12,5 hectare. Primăria a avut grijă să autorizeze cartierul de case ale militarilor, dar și blocurile din ansamblul Park Lake, care au mai răpit peste două hectare. Proiectul Park Lake a fost subiectul unei plângeri prealabile, iar din răspunsul formulat de Primăria aflăm, halucinant, că lacul din mijlocul unei zone verzi devine zonă construibilă, întrucât a secat :)). Avocatul Vlad Bota, prezent la dezbatare, a arătat că locuitorii Clujului ar putea recâștiga măcar o mică parte din zona ansamblului Park Lake, dacă Primăria revocă autorizațiile de constuire pentru alte două blocuri, încă needificate.