Emil Boc răspunde la critici. „Proiectele pe care le-am făcut au permis Clujului zece ani să se dezvolte”

Primarul Clujului, Emil Boc, a răspuns astăzi unor critici formulate, în emisiunea Urbea9, produsă de Media9, de arhitectul Șerban Țigănaș.
Arhitectul a spus că ceea ce face Primăria, corelarea dezvoltării imobiliare cu traficul, este o măsură disperată. Și că municipalitatea trebuia să realizeze infrastructura de mobilitate din timp, astfel încât să nu blocheze dezvoltarea orașului. Astăzi, la Realitatea FM, Emil Boc a răspuns și a dat exemple de infrastructură creată. Sunt investiții extrem de importante și utile Clujului, dar din păcate cele mai recente au deja zece ani vechime.
“Uitați unde este Clujul și unde este și datorită acestor elemente de infrastructură pe care le-am dezvoltat în timp. Am dus Clujul la nivelul următor în primul rând pregătind infrastructura. A însemnat 1,5 miliarde de euro autostrada de la Câmpia Turzii la Gilău. Gândiți-vă ce au însemnat cei 27 de kilometri de centură de la Vâlcele la Apahida sau ce a însemnat prelungirea Bulevardului Muncii până la Apahida. Imaginați-vă că nu exista prelungirea Bulevardului Muncii până la Apahida, cum se făcea intrarea și ieșirea din Cluj către Apahida. Numai imaginați-vă. Acele proiecte pe care le-am făcut, le-am gândit, le-am susținut au permis Clujului zece ani să se dezvolte, să se extindă și să fie ceea ce este astăzi. Acum, am temperat partea de construcții pentru a o corela cu infrastructura. Aici am foarte multe critici, foarte multă lume mă acuză, inclusiv unii interesați pe bani, alții neinteresați, mă acuză pentru că condiționez realizarea lucrărilor de analiza infrastructurii. Și spun că trebuie să găsim soluții să meargă în paralel. Cum este în Borhanci: autorizăm intervenția, dar lucrările se fac după 2026, cu excepțiile legate doar de magazine sau de dotări medicale, care aduc beneficii pentru cei care locuiesc și nu aduc trafic din afară. În rest, partea de locuire este după 2026. Deci nu oprim investițiile, dar le avem în funcție de realizarea infrastructurii”, a spus Emil Boc, la radio.
Ce a spus Țigănaș, în emisiunea Urbea9, despre conectarea construcțiilor cu traficul. “Acel cineva (cu trimitere la Emil Boc n.r.) trebuie să conecteze construcțiile cu infrastructura. Infrastructura trebuia să se facă deodată sau să preceadă construcțiile. Și nu a reușit chestia asta. Și atunci, în opinia mea, aceasta este o măsură disperată. E o măsură disperată pentru a nu agrava traficul, dar complet disproporționată. (…) Traficul se rezolvă printr-un pachet complex de măsuri nu este o relație directă între câte mașini/locuri de parcare am și câte mașini circulă vineri înainte de Paști pe o stradă”.