Emil Boc anunță următoarea criză cu care se va confrunta Europa

Autor  Ionel Lespuc   în       1 saptãmânã în urmã     11282 Vizualizări.  

Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit astăzi despre una dintre marile crize care amenință întregul continent european: criza locuirii. Acesta a explicat că statul trebuie să îi ajute pe tineri pentru o locuire la prețuri accesibile, astfel încât aceștia să nu fie tentați să plece din România. Boc a vorbit și despre soluțiile pe care le întrevede.

„Concluzia Comitetului European al Regiunilor este că una dintre crizele viitoare care se anunță și bate la ușă, pe lângă cele existente astăzi, este criza locuirii. Un primar din Germania, dintr-un land foarte bogat, ne-a spus că în Germania există deja situații când, pentru a putea să îți cumperi o casă cu credit de la bancă, trebuie să îl angajezi pe trei generații. Deci, părinte, copil și copilul copilului, vă dați seama? La ce valori s-a ajuns, trebuie să angajezi un credit care să fie plătit pe trei generații. Mi s-a părut ceva incredibil, dar din nefericire se întâmplă acest lucru. Guvernele naționale, din nefericire, în toată Uniunea Europeană, au pasat direct și fără niciun fel de alte comentarii toată problema la administrațiile locale. Or, aceasta nu mai poate fi rezolvată doar de administrațiile locale. Nu au capacitate, pentru că ele au o grămadă de alte probleme pe care trebuie să le gestioneze în viața de zi cu zi: să gestioneze salubritatea, să gestioneze infrastructura, să gestioneze educația, să gestioneze sănătatea, să gestioneze siguranța publică a oamenilor și câte altele. Sunt necesare creșe, grădinițe, școli.

Ce se întâmplă în România este comun cu ceea ce se întâmplă în Europa. Guvernele au abandonat problema locuirii. Totuși dreptul acesta la locuire este un drept sfânt al omului, adică fiecare om de pe planeta asta trebuie să aibă dreptul să găsească un loc pe care să-l poată numi ‘acasă’ . Oricât ar fi de mare sau de mic, trebuie să existe. Or, asta, repet, este o mare problemă a Europei, care încet, încet, dar sigur, a trecut în plan secundar. ‘E treaba economiei de piață, e treaba individului să-și rezolve problema. Nu-i treaba noastră, a guvernelor naționale sau europene, a Uniunii Europene. Și piața să-și regleze prețurile’. Și uitați unde s-a ajuns. S-a ajuns ca în Germania să cumperi un apartament cu un credit pe trei generații.

Și trebuie trei lucruri, după părerea mea. În primul rând, reluat de urgență programul A.N.L. pentru tineri. Acesta, din nefericire, este în moarte clinică. Nu i s-a mai dat importanță. Niciun oraș mare, nu mai vorbesc de orașele mici, nu beneficiază de niciun fel de sprijin de A.N.L.. Or, tânăra generație, dacă vrei s-o ai acasă, în țară, dacă vrei să îi fructifici potențialul, trebuie să-i întinzi mâna, să-i oferi șansa la o locuire de calitate, la o locuire accesibilă. Sunt unii care pot singuri să-și cumpere o casă, unde doresc ei. Bravo! Dar trebuie să îi întinzi mâna pentru o locuire accesibilă tinerei generații. Deci este un imperativ major, dacă vrem să ne păstrăm resursa umană, să ne păstrăm tinerii acasă, reluarea programului A.N.L. Și să-l reiei acolo unde este cerere. Adică te uiți unde există cererea asta uriașă de locuire și acolo trebuie să vii să investești masiv.

2. Trebuie să reluăm parteneriatul cu Guvernul pentru a primi suprafețe de teren de la A.N.L. sau de la Armată, unde noi să le viabilizăm, administrația locală, adică să băgăm utilitățile și după care să construim în parteneriat cu Guvernul central locuințe. Am dat exemplu cum am vrut să facem pe Valea Gârbăului, dar după aceea Guvernul ne-a luat terenul. Mai sunt foarte multe terenuri la ADS – Agenția Domeniilor Statului sau la Armată, care nu fac parte din programul de securitate, siguranță națională, nu sunt unități militare, sunt dezafectate acele suprafețe. Sau mai sunt și alte ministere care au terenuri în orașe și pe care le țin în proprietate, dar nu le folosesc deloc. Acelea trebuie să fie date administrațiilor locale pentru a le introduce utilități și după aceea, în parteneriat, să construim locuințe.

3. La nivel local, în primul rând pentru cei care sunt în risc de marginalizare maximă socială, cum este zona Pata Rât. Obiectivul ca până în 2030 să se elimine toți oamenii de acolo. Deja sunt 500 de persoane de acolo care au o locuire prin programele europene norvegiene și am reușit în zona metropolitană să le putem oferi o soluție. Am mai construit locuințe pe Ghimeșului, construim pe Sobarilor”, a spus Emil Boc, la Napoca Live.

About