Dezvoltare metropolitană unitară. Boc: “Așa cum mi-aș dori să locuiesc eu, îmi doresc să locuiască toți cei din zona metropolitană”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     2160 Vizualizări  

PUM – plan urbanistic metropolitan. Asta își dorește Emil Boc, prin lege, a și discutat acest aspect cu premierul Florin Cîțu, din calitatea sa de președinte al Asociației Municipiilor din România. Să existe aceleași reguli pentru dezvoltatorii imobiliari ca la Cluj-Napoca. 

Sigur, nici la Cluj-Napoca nu se construiește perfect. Ohooo, de fapt e chiar departe de perfect. Totuși, rigoarea e mai mare decât la Florești sau Baciu. Un plan urbanistic care să integreze planurile urbanistice generale ale comunelor din jur pare un lucru bun. Sigur, dacă va fi și respectat ulterior. “Așa cum mi-aș dori eu să locuiesc îmi doresc să locuiască toți cei din zona metropolitană”, a spus primarul municipiului.

Emil Boc locuiește într-un bloc vechi din cartierul Zorilor, la etajul doi din patru.

Acesta a subliniat că este nevoie ca toate investițiile imobilare să dea ceva înapoi comunității, în funcție de dimensiunea proiectului: lărgiri de străzi, infrastructură educațională (creșă/grădiniță/școală), zone de agrement. De asemenea, fiecare locuitor din zona metropolitană ar trebui, în viziunea lui Emil Boc, să ajungă acasă pe asfalt, să fie racordat la canalizare, apă curentă, energie electrică și rețea de gaz metan. O calitate a vieții mai bună, acesta este dezideratul general.

„După ce le-am impus reguli la Cluj, dezvoltatorii au fugit la Baciu sau Florești”, a menționat Boc.

În acest moment, Cluj-Napoca are un plan urbanistic general (PUG) valabil și unul în curs de realizare. La Apahida și Jucu există propuneri încă neautorizate pentru PUG-uri moderne, Gilăul a comandat unul în urmă cu zece ani, dar nu este gata, Baciu are un plan vechi, pe care nu reușește să îl schimbe, iar Floreștiul nici măcar nu se bazează pe un PUG.

Pe de altă parte, Consiliul Județean Cluj este în plin proces de elaborare a unui plan de amenajare a teritoriului județean (PATJ), cu asistență de la Banca Mondială. Documentul final va integra toate PUG-urile orașelor și comunelor din Cluj.

About