Tema câinilor comunitari, la Florești și Gilău. „Se impune o soluție corectă și legală”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     390 Vizualizări  

Primăria comunei Florești a anunțat că lansează, în colaborare cu reprezentanți ai Asociațiilor pentru Protecția Animalelor, o campanie de responsabilizare a persoanelor care dețin animale de companie și un proiect de gestionare a animalelor fără stăpân, pe raza întregii comune.

”Inițiativa se impune ca o necesitate și ca soluție corectă și legală, ca urmare a numărului ridicat de animale fără stăpân sau abandonate, pe raza comunei”, a declarat Bogdan Pivariu. Primarul Floreștiului este de meserie medic veterinar.

Campania se va derula în mai multe etape, prima etapă se adresează proprietarilor de animale de companie, cu scopul informării referitor la obligațiile ce le revin privind sterilizarea (cu excepția celor cu certificat de origine), înregistrarea câinilor în Registrul de Evidență al câinilor cu stăpîn, dar și microciparea animalelor pe care le dețin. A doua etapă din Campanie prevede acțiunile de sterilizare a câinilor fără stăpân, cu scopul reducerii efectivelor abandonate și intrarea în legalitate a deținătorilor de animale de companie. Se pune la dispoziția cetățenilor și un număr de telefon, unde pot solicita sterilizarea unui animale de companie sau pot raporta prezența unor câini agresivi.

Între timp, pe un grup de Facebook din Gilău s-a pornit o discuție despre câinii comunitari. Oamenii sunt nemulțumiți că numărul acestora a crescut simțitor. A intervenit și primarul Gelu Topan, care le-a dezvăluit cetățenilor că se caută o firmă de ecarisaj.

„Așa este, aveți dreptate, sunt prea mulți câini fără stăpân în Gilău. Acest lucru l-am remarcat și noi. De aceea, de câteva săptămâni suntem în căutarea unor firme care să ne ajute să-i ridicăm de pe străzi și să le găsim un adăpost. Am primit câteva oferte, mai căutăm și altele, din păcate nu sunt foarte multe societăți comerciale care să aibă activitatea de ecarisaj. Suntem convinși că, în cel mai scurt timp, vom desemna o firmă capabilă să ridice câinii, în așa fel încât niciun copil sau adult să nu mai iasă cu teamă pe străzile din Gilău”, a transmis Topan.

Pe de altă parte, e limpede că administrațiile locale trebuie să intervină într-o situație creată chiar de cetățeni. În România, mai ales în zonele rurale, nu există obiceiul sterilizării animalelor, așa încât puii sunt uciși cu cruzime sau abandonați pe spațiul public.

 

About