Cu cine s-a aliat Emil Boc pentru metrou. USR a votat „pentru”, PSD s-a opus

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1047 Vizualizări.  

Studiul de fezabilitate pentru metroul Clujului a fost votat de consilierii locali, după două ore și jumătate de dezbateri intense.

24

de voturi „pentru”, au fost exprimate, și doar două împotrivă. Cvorumul a fost de 26 de consilier (a lipsit unul singur).

Configurația votului a fost următoarea:

PENTRU

  • PNL – 15 voturi
  • UDMR – 4 voturi
  • USR – 5 voturi

ÎMPOTRIVĂ

  • PSD – 2 voturi

Social-democrații anunțaseră din start că se opun proiectului, în primul rând din cauza vitezei cu care a fost promovat proiectul. Consilierul Anca Ciubăncan a structurat pe puncte poziția PSD: „1) urgența cu care este suspus spre aprobare studiul de fezabilitate, anterior aprobării (și chiar avizării de către CTATU) a Planului Urbanistic Zonal; 2) aprobarea SF-ului pentru metrou anterior oricărei discuții cu privire la proiectul trenului metropolitan, deși sunt proiecte interdependente iar legătura cu aeroportul/gara se poate face numai dacă se implementează și proiectul trenului metropolitan; 3) nerespectarea calendarului acestor proiecte, calendar public pe site-ul primăriei, potrivit căruia proiectul pentru trenul metropolitan trebuia elaborat într-un termen mai scurt decât proiectul pentru metrou, iar studiul de fezabilitate trebuie aprobat după aprobarea Planului Urbanistic Zonal; 4) nu am regăsit în proiectul de hotărâre publicat avizele necesare, în special avizul Ministerului Culturii, având în vedere că se propun spre desființare câteva clădiri monument istoric de clasa B; 5) avizul arhitectului șef acordat în data de 18.11.2021, în baza unei cereri din 18.11.2021, nu a fost fundamentat de Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și de Urbanism, proiectul nefiind discutat în comisia de urbanism; 6) etapizarea execuției cu un prim tronson Mănăștur-Mărăști, deși e zona cu benzi dedicate, bine deservită de CTP în prezent; 7) realizarea multor lucrări în săpătură deschisă ( pagina 244 din proiect), căci execuția lucrărilor va bloca total circulația, pe o durata incertă, dacă avem în vedere riscul unor vestigii arheologice; 8) diferență mare de costuri de execuție între varianta prezentată Guvernului (HG 1010/2020) – aproximativ 1,133 milioane euro, față de 1.849 milioane euro”.

Pe de altă parte, reprezentanții USR, cinci la număr, au votat în favoarea studiului de fezabilitate. Nu este o surpriză, Media9 a anunțat acest lucru de dimineață AICI. USR este un partid venit din zona civică, iar societatea civilă a criticat copios proiectul metroului. Iată de ce partidul a ieșit, imediat după vot, cu un comunicat de presă prin care explică votul pozitiv.

„Decizia noastră de a vota proiectul metroului Cluj a venit în urma unor ample discuții atât în cadrul filialei, cât și cu specialiști între care și fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, care a clarificat aspecte ce țin de PNRR. Am cântărit atât opiniile pro, cât și criticile aduse acestui proiect, iar votul a fost acordat luând în calcul și faptul că în 2023 va exista un termen de evaluare a progresului privind investiția. Un alt motiv pentru care nu ne-am opus proiectului privind metroul este faptul că am pus în balanță și avantajele verzi. O astfel de modalitate de transport în comun va contribui nu doar la decongestionarea traficului, ci va reprezenta și o măsură sustenabilă pentru protecția mediului în următorii 30 de ani, dacă proiectul va fi dus la îndeplinire conform planurilor promise de inițiatori. Totuși, nu putem să ignorăm câteva aspecte-cheie. Metroul nu reprezintă soluția tuturor problemelor pe care le trăiesc zilnic cetățenii din Cluj-Napoca și Florești, iar îmbunătățirea calității vieții acestora nu poate fi proiectată într-un singur plan care cu o perioadă de execuție lungă. Metroul va reprezenta o soluție viabilă, dar în paralel trebuie implementate și alte măsuri privind infrastructura. Cerem prioritizarea centurii metropolitane, a drumului Transregio Feleac TR 35, dar și evaluarea extinderii liniei de tramvai spre Florești, proiect care amintim că în total costă cât o singură stație de metrou!”

Metroul Clujului va fi driverless, fără conductor, și va circula la 90 de secunde. Date interesante despre proiect

About