EXCLUSIV. Clujule, mai stai o tură! Contestație la licitația pentru METROU (surse)

În martie 2022 s-a lansat licitația pentru metroul Clujului, iar procedura s-a amânat, s-a suspendat, s-a amânat din nou. Am aflat câștigătorul după un an, dar lucrurile nu s-au încheiat aici. Știți că primarul Emil Boc spunea că va ieși alături de asoscierea căreia i s-a atribuit contractul să anunțe calendarul, DACĂ rezoluția comisiei de evaluare a ofertelor nu va fi contestată. Iar termenul era de zece zilem conform legii nr. 101/2016. S-au scurs cele zece zile și, din sursele Media9, ESTE CONTESTATĂ.
Cei de la Dogus au depus o plângere la Comisia Națională de Soluționare a Contestațiilor, astfel că totul rămâne deocamdată în aer.
Dar de ce au contestat cei de la Dogus? Păi pentru că oferta lor era cu peste 200 de milioane de euro mai mică. Și pentru că au fost descalificați tehnic pe niște detalii pe care le consideră nesemnificative: o serie de documente care nu erau traduse din engleză și niște CV-uri lipsă.
Conform art. 24. – (1) din legea 101/2016, CNSC soluţionează pe fond contestaţia în termen de 15 zile de la data primirii, în condiţiile art. 18 alin. (2), a dosarului achiziţiei. În cazuri temeinic justificate, termenul de soluţionare a contestaţiei poate fi prelungit cu 10 zile, prelungirea fiind comunicată autorităţii contractante.
Medi9 v-a spus cu o zi înaintea anunțului oficial că licitația va fi atribuită asocierii Gülermak, Arcada, Alstom, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Sixense, EPC, Vertatel, TIAB, Total Business Land, DP Cons, Aqua Prociv, Prota Müheldislik, Yuksel, SC Logic IT, Danavi, SC Logic Consult.
METROU LA CLUJ. Marți se anunță câștigătorul. Vi-l spunem noi acum, pe surse
Asocierea care contestă rezultatul licitației are de asemenea un lider turc, Dogus, susținut de Kontrolmatik, Sixense, Prospect Technical Studies, Siemens Mobility, Prelchim, YDA Inșaat, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Arhimar, Teknik Muhendislik, Tekfen Inșaat, Tekfen Mühendislik, Pirotehnic OSD, Vertatel, Like Consulting.
9,06
miliarde de lei este valoarea rotunjită a ofertei de construcții + montaj a asocierii câștigătoare.
FOTO. Cine este Gülermak, câștigătoarea licitației pentru realizarea metroului de la Cluj: a construit peste 260 de kilometri de tuneluri și 120 de stații de metrou
Eșalonarea investiției urmează să se realizeze pe parcursul a opt ani. Proiectul Magistrala I de metrou Cluj este o linie de metrou ușor cu lungimea de 21,03 km, cu 19 stații subterane și un depou suprateran, în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 secunde: 15.200/21.600 pasageri / oră și sens (40 trenuri / oră și sens).
- Magistrala I de metrou Cluj va fi o linie de metrou ușor cu lungimea de 21,03 km, cu 19 stații subterane și 1 un depou suprateran, în tehnologie „rail” (șină de cale ferată). Nota noastră, ca un reminder, este că doar nouă ar urma să se realizeze în prima fază.
- Din studii reiese că, dacă metroul circulă la 90 de secunde (40 de trenuri pe oră, pe un sens), pot fi transportați maximum 21.600 de oameni pe oră, pe un sens. Flota de material rulant va fi constituită din trenuri cu trei vagoane, în lungime de 51 m, cu lățimea de 2,65 m, capacitate maximă de 540 locuri.
- Interstațiile de metrou sunt proiectate ca tuneluri circulare gemene, executate cu mașini de forat tuneluri, cu menținerea presiunii în front, tip TBM (tunnel boring machine).
- Sistemul de siguranță și automatizare a traficului și trenurile de metrou sunt prevăzute cu tehnologie „fără mecanic” (driverless) ce corespunde gradului de automatizare GoA4 (ceea ce înseamnă că personalul nu este necesar la bord).