Blocul la trotuar de pe Teodor Mihali s-a făcut cu complicitatea Primăriei – DOCUMENTE

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     5150 Vizualizări.  

Societatea civilă este tot mai nemulțumită de felul în care se construiește la Cluj. Și nu este de mirare. Astăzi vă propunem să intrăm în detaliile proiectului de pe strada Teodor Mihali nr. 45-51, devenit celebru după ce presa a scris că este edificat chiar de la trotuar. 

Urbanism a la Cluj. Terasă deasupra trotuarului

Media9 vă arată cum a devenit posibil acest proiect dezvoltat de Punctual Invest srl, firma omului de afaceri Vasile Mureșan. Nu avem dovezi de rea credință, dar veți vedea că Primăria a părut că face modificări la regulamentul local de urbanism tocmai pentru ca Punctual Invest să nu aibă nevoie de un plan urbanistic zonal (PUZ) sau plan urbanistic de detaliu (PUD). Practic, nu a trebuit să treacă prin CTATU, comisia unde specialiștii impun modificări la proiecte.

Așadar, regulamentul local de urbanism (RLU) spune foarte clar: “Având în vedere numeroasele situații atipice, ca și neregularitatea parcelarului, se recomandă elaborarea de PUZ pentru FIECARE SITUAȚIE/UTR (unitate teritorială de referință n.r.) în parte. Acestea vor cuprinde un întreg UTR, limita minimă de reglementare fiind cvartalul”.

În 2018, însă, apare o hotărâre de Consiliu Local care ELIMINĂ RECOMADAREA DE PUZ din RLU. În text aterizează, de nicăieri, următoarea frază: “Tot în cadrul secțiunii condiționări primare, se elimină recomandarea PUZ în cazul situațiilor atipice”. (AICI)

Modificarea datează din 6 iunie 2018, iar autorizația de construire nr. 1872 (AICI) s-a eliberat în 10.12.2018. “Nu cred că este deplasat să spunem că s-a modificat PUG-ul ca să nu trebuiască PUZ pe strada Teodor Mihali”, a afirmat un arhitect consultat de Media9.

Referitor la retrageri, avem regulamentul general de urbanism din iunie 1996, republicat (AICI), care spune așa, la articolul 23. “Amplasarea față de aliniament. (1) Clădirile vor fi amplasate la limita aliniamentului sau retrase față de acesta, după cum urmează: a) în cazul zonelor construite compact, construcțiile vor fi amplasate obligatoriu la aliniamentul clădirilor existente”. La fel spune și articolul 16 din RLU.

FOTO: Situația dinaintea începerii construirii de pe T. Mihali 45-51. Cei care au autorizat construcția nu s-au uitat nici pe Google Maps.

Ca să nu rămână vreun dubiu, PUG-ul Clujului subliniază și el. “Clădirile se vor amplasa în aliniament, în front continuu (închis). Aliniamentul existent se va conserva, cu excepția situațiilor în care prezentul PUG prevede realinierea sau în care la limita între două parcele există un decalaj, caz în care SE VA PROCEDA LA O CORECȚIE PRIN RETRAGEREA CLĂDIRII MAI AVANSATE LA NIVELUL COLȚURILOR PARCELELOR ADIACENTE, realizându-se astfel o realiniere locală”.

Vă amintiți că primarul Emil Boc nu știa care este treaba cu drumul pietruit în Hoia. Pe aceeași linie, nu are informații nici despre proiectul de pe strada Teodor Mihali.

„Vă asigur că autorizația blocului de pe strada Teodor Mihali sau alte autorizații respectă toate prevederile legale. Acum că Planul Urbanistic General (PUG) trebuia să fie gândit altfel, este o altă discuție. Dar vă asigur că prevederile din PUG sunt respectate. Nu știu despre ce proiect este vorba, dar vă asigur că totul este legal, a spus Emil Boc, luni, într-o conferință de presă.

Având în vedere că TOATE celelalte clădiri construite pe strada Teodor Mihali au retrageri, artera s-ar fi putut lărgi în viitor, așa cum este planul și pentru Constantin Brâncuși. Acest ansamblu, de la numerele 45-51, zădărnicește însă orice astfel de plan. Maxim 18 metri mai poate avea strada, niciun pas în plus.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.