Urbanism a la Cluj. Terasă deasupra trotuarului

Autor  Ionel Lespuc   în       10 luni în urmã     9392 Vizualizări.  

Administrația locală anunță triumfal că vremurile din urbanism s-au schimbat. Nu se mai construiește în Cluj ca pe vremuri. Așa o fi?

Vă propun să vă spuneți părerea despre acest imobil, aflat în construcție. Terasa vine până deasupra trotuarului.

Sunt două blocuri care se construiesc pe strada Teodor Mihali, la numerele 45–51. Unul va avea șase etaje, celălalt cinci etaje. Deși presa de specialitate a anunțat că proiectul aparține societății cu capital francez Bina Real Invest SRL (AICI), adevăratul dezvoltator este Punctual Invest, a lui Vasile Mureșan.

În imaginea de sus se vede că blocul din stânga, al celor de la Studium Green, are retragere de la trotuar, însă cel aflat în construcție nu are. Știți că se discută despre lărgirea străzii Brâncuși, tocmai pentru că noile clădiri au retrageri suficient de mari. Ia încercați să lărgiți strada T. Mihali dacă mai puteți!

72

de apartamente va avea clădirea B, din spate. Imobilul din față va avea spații comerciale la parter și birouri la etaj.

Proiectanți sunt arhitecții de la Arhimar Serv. Multe dintre proiectele care forțează limitele urbanistice le aparțin.

Pe diverse grupuri de Facebook, oamenii sunt revoltați și observă nu este primul imobil care dă cu balcoanele în stâlpii de iluminat.

“Faptul că serviciul urbanism din Primăria Cluj este condus în fapt de dezvoltatorii imobiliari nu mai este o noutate pentru nimeni care are tangențe cu acest serviciu. Primarul Emil Boc ne-a demonstrat în multiplele mandate că are un discurs dublu. Unul în prag de alegeri, când îl lovește brusc respectul față de Cluj și clujeni și unul after alegeri, când redevine slujitorul de încredere al rechinilor imobiliari. Am văzut în București că DNA s-a trezit din amorțeală și a descins la serviciul urbanism al capitalei. Dacă ar intra un procuror tânăr și ambițios în serviciul urbanism din Cluj ar avea de lucru până la pensie. Totuși, până la procurori eu mă întreb unde este Inspectoratul de stat în construcții, unde sunt arhitecții renumiți ai Clujului, unde este spiritul civic, reacția cetățenilor?, a spus Elek Levente, președintele Asociației pentru Protecția Urbanistică a Clujului (APUC).

About