Ambiții înalte. Zgârie nor de 27 de etaje propus la Cluj

Autor  Ionel Lespuc   în       10 luni în urmã     14477 Vizualizări.  

Clujul are câteva clădiri care ies din scară: West City Tower, 25 de etaje, Maurer, 23 de etaje, altele cu 16-17 nivele supraterane. Era propusă și una cu 40 de etaje, la Cora, dar pare că subiectul s-a închis, probabil definitiv. Acum se deschide însă un alt subiect: blocul de 27 de etaje. Proiectul a fost supus dezbaterii publice în faza inițială; după acest moment urmează să fie analizat de urbaniști.

Imobilul de 27 de etaje face parte dintr-un ansamblu mai vast, pe șase hectare de teren. Cei care nu văd cu ochi buni restructurarea spațiilor industriale vor reacționa și aici, întrucât vorbim despre platforma Remarul 16 Februarie. Arhitecții propun trei niveluri de subsol – garajul subteran, și clădiri de 6, 20, 21 și, da, vârful de 27 de etaje. Se vor păstra o parte din construcțiile actuale, cele care sunt de patrimoniu istoric industrial.

Funcțiunile propuse sunt birouri, servicii, alimentație publică. În planul urbanistic zonal nu se pomenește nimic despre locuire. Conform certificatului de urbanism, nu este permisă funcțiunea de centru comercial.

Beneficiarul proiectului este Remarul Business Center s.r.l., o companie a Remarul 16 Februarie, companie controlată de omul de afaceri Călin Mitică. Proiectantul este biroul Arhimar Serv.

1.688

de parcări ar urma să fie amenajate în interiorul parcelei, dintre care 1.588 în subteran.

Se propun un pod nou peste Nadăș și un sens giratoriu pe strada Tudor Vladimirescu. În interiorul parcelei ar urma să fie alei auto de șase metri lățime, alei pietonale și piste de biciclete.

În certificatul de urbanism se precizează faptul că se instituie statutul de zonă construită protejată pentru acest teren, datorită valorilor urbanistice şi arhitecturale pe care le înglobează. În cadrul platformei Remarul se regăsesc clădiri monument istoric, clasate individual în Lista Monumentelor Istorice, precum şi clădiri propuse spre includere în această listă.

”Clădirile cu valoare de patrimoniu industrial vor fi în mod obligatoriu păstrate şi, în cazul restructurării, integrate în noua structură urbană”, se stipulează în certificatul de urbanism.

Cum spuneam, PUZ-ul urmează să fie analizat și păstrat în forma propusă sau modificat.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.