Zgârie-norul de 27 de etaje mai așteaptă. „De ce atât de înalt? Doar ca să fiți vizibili nu e un motiv”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 zile în urmã  

 

Planul urbanistic zonal pentru construirea unor clădiri de 27 și 21 de etaje pe platforma REMARUL din Cluj a fost amânat, în ședința de marți a Comisiei de urbanism. Principala problemă a fost forțarea indicatorilor urbanistici. Proiectanții au încercat să explice că nu au spațiu suficient pentru noile clădiri, astfel încât să păstreze și hale de patrimoniu industrial, așa că s-au avântat pe verticală. La 27 de etaje putem vorbi deja, fără exagerare, de un zgârie-nor.

Adevărul este că avem în față un proiect hibrid. Remarul vrea să construiască doar pe o porțiune a platformei industriale; pe cealaltă se vor repara în continuare locomotive. Așa că una dintre principalele cerințe adresate dezvoltatorului a fost să realizeze un masterplan pentru toată platforma, astfel încât să se vadă cum se integrează clădirile noi în peisaj.

Directorul de la Remarul este Mircea Jorj, care a ocupat mai multe funcții publice din fosta sa poziție de membru PSD. Acum este în mediul privat și a fost atât de sincer încât i-a făcut un deserviciu companiei sale: a spus că „noi nu avem deloc experiență în dezvoltarea de proiecte imobiliare”.

A spus și că banii obținuți din dezvoltarea imobiliară vor fi investiți tot în fabrică, deci vor rămâne la Cluj. Poate de aceea au fost priviți cu multă bunăvoință. Poate chiar prea multă. Ca să înțelegeți: sunt proiecte de case mai atacate de primar/viceprimar decât ditai ansamblul cu 27 și 21 de etaje vecin cu locomotivele.

„Nu are nimeni probleme cu înălțimea propusă a clădirilor. Dar trebuie să motivați. De ce atât de înalt? Doar ca să fiți vizibili, ăsta nu e un motiv”, a spus arhitectul-șef. Deocamdată, pare că e doar asta: cineva vrea să bată recordul de înălțime în oraș. În speță, Remarul Business Center SRL, a omului de afaceri Călin Mitică.

Planul Urbanistic Zonal prezentat acoperă o suprafață totală de 62.229 mp și include multiple parcele cadastrale din intravilanul orașului. Zona este situată în perimetrul de protecție a valorilor istorice și urmează să fie restructurată în trei etape:

  1. Eliminarea construcțiilor parazitare
  2. Introducerea de elemente arhitecturale noi
  3. Reabilitarea și integrarea clădirilor valoroase în ansamblu

Se prevede o dezvoltare pe verticală, cu imobile înalte, pentru a asigura profitabilitatea necesară continuării activității Remarul 16 Februarie și a restaurării patrimoniului existent. În zona ZCP_Rim, reglementările urbanistice propun clădiri cu un regim de maxim (3-5)S+P+27E și înălțime maximă la cornișă de 100 m față de cota terenului amenajat (CTA), respectiv (3-5)S+P+21E.

Practic, prin PUZ se propun un bloc de 27 de etaje, două de câte 21 de etaje, dar și clădiri de șase, trei și două etaje.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.