Va fi show! Ce facem cu cartierul propus de Primărie pe terenurile unor privați

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     2068 Vizualizări.  

Ce show va fi! Săptămâna viitoare, Comisia de urbanism a Primăriei va lua în dezbatere proiectul viitorului cartier Sopor.

Despre această dezvoltare propusă, rezultat al unui concurs internațional de soluții, s-a mai vorbit. Au existat întâlniri cu proprietarii, întrucât acolo majoritatea covârșitoare a terenurilor sunt private. A mai fost programată și o dezbatere în faza obținerii avizului de mediu. Marți însă este programată dezbaterea pe fond a proiectului, pe reglementări urbanistice, și se așteaptă ca proprietarii să participe din nou în număr mare.

„Aceasta este prezentarea oficială în comisia de urbanism a proiectului, până acum au fost discuții cu proprietarii și s-a vorbit despre mediu  Noi am încercat să facem un proiect cât mai echitabil, care să îi mulțumească pe cât mai mulți dintre proprietari, însă oricum există unele nemulțumiri. După aprobarea planului urbanistic zonal, pentru că au nevoie de acest document, ei vor putea să își constituie asociațiile juridic, pentru a debloca proiectul”, a spus Octav Olănescu, sunul dintre arhitecții din echipa de proiectare.

Spuneam că va fi show. Proprietarii sunt foarte mulți și au opinii extrem de diverse. Cei mai nemulțumiți sunt cei care urmează să fie expropriați, pentru că pe terenul lor actual ar urma să se facă fie o stradă, fie un sens giratoriu, fie o grădiniță sau școală.

900

de persoane, chiar ceva mai mulți, dețin terenuri în zona studiată prin acest plan urbanistic zonal.

Pe de altă parte, există și locuitori din Sopor care stau acolo în locuințe construite fără autorizație. De exemplu, sunt două case pe culoarul centurii metropolitane, ce teoretic se pregătesc de demolare.

Tema pentru acest viitor cartier a fost stabilită de către municipiul Cluj-Napoca, în calitate de beneficiar al documentației și de către Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania. Proiectantul general este societatea Asiza Birou de Arhitectură s.r.l. din Cluj-Napoca.

250

de hectare ar urma să aibă noul cartier Sopor, mai mare decât Mănășturul. Sunt prevăzute case și blocuri, dar nu mai mult de parter și șase etaje. Cartierul va avea șase „insule”, fiecare dintre acestea cu propriile dotări de proximitate.

Conform temei concursului internațional de soluții, în urma căruia a fost selectată soluția urbanistică dezvoltată aici, principalele obiective ale acestei documentații sunt următoarele:

  • Obiectivul principal îl reprezintă creșterea calității vieții oamenilor în mediul urban prin soluții integratoare și inovatoare;
  • Urbanizarea propusă va determina o creștere a interesului pentru noul cartier, prin utilizarea judicioasă a teritoriului, coerența urbanistică, implementarea de soluții pentru creșterea calității vieții și a coeziunii în vecinătate;
  • Considerând nevoile actuale pe piața imobiliară și presiunea pentru construirea de locuințe, noua formă de urbanizare propusă va încerca să contracareze dezvoltarea întâmplătoare sau reglată numai de cererea cantitativă, prin completarea ofertei de locuințe a municipiului Cluj-Napoca pe termen mediu și lung;
  • Se are în vedere gândirea peisajului urban din perspectiva trecătorului, prin propunerea unei texturi urbane variate, mozaicate, care să confere monotonia și anonimatul, conferind identitate diverselor zone ale viitorului cartier;

Zona se află sub incidența proiectelor de infrastructură majoră de circulație:

1. Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de Metrou şi Tren Metropolitan.

2. Centura Metropolitană Drum Transregio Feleac TR35 și drumurile de legătură.

Masterplanul Sopor se subordonează acestor proiecte.

About