Ușor-ușor se strâng. Dezvoltatorii imobiliari vor să se alieze + Concurență serioasă pentru marii „granguri” de la Cluj

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     11824 Vizualizări.  

Astăzi lucrurile stau cam așa: dezvoltatorii imobiliari, prin arhitect, uneori și prin avocat, se prezintă în fața comisiei tehnice de urbanism și așteaptă verdictul. Iar uneori comisia e ca un pluton de execuție, alteori ca o rampă de lansare. Contează multe aspecte, având în vedere că e singura comisie care are ședințe publice și e condusă de primar. Dacă ne apropiem de alegeri, atitudinea este una, dacă am trecut de scrutin, lucrurile sunt mai nuanțate. Nu există o unitate de măsură clară, predictibilă. Și știți ce nu mai există? Organisme juridic constituite care să urmărească ce se întâmplă și să intervină.

Sunt trei părți implicate: administrația – dezvoltatorul – cetățeanul (vecin sau doar utilizator, la un moment dat). Într-o perioadă, cetățeanul a fost reprezentat instituțional de către Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului (APUC). După ce s-a luptat în câteva procese cu dezvoltatorii și Primăria, APUC a renunțat; prea puțină susținere, prea multe interese. În schimb, dezvoltatorii au fost mereu solitari; fiecare a considerat că știe el drumul cel mai scurt spre autorizare, mai cu o amiciție, mai cu un anume birou de arhitectură, știți cum e în România.

Media9 a tot propus o asociație profesională a dezvoltatorilor, care să îi reprezinte în fața Primăriei și a vecinilor. Care să ceară unități de măsură clare și predictibile. Spuneam în articolul de mai jos că patronul Solaris, Călin Vișan, a decis să îi pună la aceeași masă pe marii jucători. Iar unul dintre dezvoltatorii de top se arată încântat să se alăture. Dorin Bob, cel care a construit, printre altele, blocurile Wings.

Vrea să propună o asociație a dezvoltatorilor imobiliari, care să se așeze la masă cu Primăria. Principiul să fie “transparență totală”

“Eu fac parte deja, ca patron al Arovit, dintr-o asociație profesională din domeniul producătorilor de legume, OIPA (Asociația Națională a Producătorilor de Legume în Sere-Solarii și Câmp). Dacă se adună dezvoltatorii imobiliari din Cluj, mă înscriu. La București există așa ceva. Nu vreau funcție de conducere, dar vreau să particip. Indiferent de neînțelegerile dintre noi (că de ce mai înaltă, de ce mai la stradă, există tensiuni, suntem oameni) sunt mai multe lucrurile care ne adună. Când nu merge piața, nu merge pentru toți. Este nevoie să fim reprezentați, pentru că apar anomalii, nu din reavoință, ci posibil din neștiință”, a spus Dorin Bob, pentru Media9.

Acesta a atras atenția că lucrurile sunt în schimbare. “Vremea Clujului imobiliar, așa cum o știam, a cam trecut. Ne vom gândi cu nostalgie la aceste vremuri, când dezvoltarea era realizată de localnici. Orașul devine țintă pentru marile fonduri de investiții. Vedeți, vine Prime Capital cu un proiect mare, mai sunt și alții. Deja îi vedem și ei sunt o concurență serioasă”, a mai declarat Bob.

Procesul acesta neclar de autorizare, în același timp și lent, face ca prețurile imobiliarelor de la Cluj să crească și pe timp de criză. O analiză pe luna martie, publicată în 5 aprilie de imobiliare.ro, certifică acest trend surprinzător.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.