#Urbea9. Scandalul arborilor este politic. Emil Boc face cultul personalității, nu comunicare. Teiul din fața bisericii e greșit plantat

Autor  admin   în       10 luni în urmã     1384 Vizualizări.  

Cea mai recentă emisiune #Urbea9 a fost filmată, marți, pe șantierul de pe strada Universității. Invitatul permanent al realizatorului Ionel Lespuc, cunoscutul arhitect Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism, a analizat pe toate părțile situația „Clujului betonat” și relocarea arborilor. În prealabil, Țigănaș a publicat un editorial pe Media9.

Șerban Țigănaș: „Nu, Clujul nu se betonează. Centrele istorice nu se ‘pavează’ cu peluze”.

„Nimic nu e alb și negru”, a spus Țigănaș sau, exemplificat, „ca și cum ai ține, în finala de la Wimbledon, într-un game cu Djokovic și în altul cu Alcaraz”. Concret, acesta a găsit că și Primăria, dar și societatea civilă comit inexactități, că în tot scandalul există influențe politice, întrucât bate la ușă anul electoral, că există arbori care au fost din start greșit plantați și așa mai departe. Priviți emisiunea ca să înțelegeți.

În primul rând, Șerban Țigănaș critică modul în care se face comunicarea publică la Cluj și consideră că Primăria confundă termenii „comunicare” cu „informare”. Mai mult, că Emil Boc face ceea ce se numește „cultul personalității”. Iar acest lucru este speculat din punct de vedere politic.

„Eu cred că ceea ce alimentează toată această situație este o stare generală de contestare. De contestare a modului În care se petrec lucrurile la Cluj legat de comunicarea publică și de dialogul autentic și profund, care trebuie făcut cu toată lumea. E despre politică. Dacă ne uităm la societatea clujeană în ansamblu, este o societate în transformare sau în consolidare, cu un segment puternic de oameni tineri care își caută locul, cu un segment foarte puternic de stânga, care nu se mai potrivește cu cu practicile politice din trecut. (…) Este clar o chestiune politică, are legătură cu alegerile și cu o nouă etapă de dezvoltare a Clujului, în care o bună parte a clujenilor își doresc să intre. (…) Nu poți vorbi despre oraș, despre dezvoltarea lui, despre urbanism, despre spațiul public, fără să pierzi contactul cu intențiile și cu interesele care se joacă, pentru că orașul este o sumă de interese”, a spus arhitectul. Întrebat dacă Emil Boc riscă să piardă fotoliul de primar, Șerban Țigănaș a spus „Nu știu, se joacă”.

Într-o altă emisiune, arhitectul spune că la fiecare dintre proiecte ar trebui să existe un cort cu angajați ai Primăriei sau ai biroului de arhitectură, plasat pe șantier, care să le explice clujenilor în ce constau modificările aduse spațiului public. Nu l-a ascultat însă nimeni.

Legat de proiectele din centru, Țigănaș a spus că, fără să fie perfecte, duc Clujul într-o direcție justă. Iar cetățenii ar trebui să aibă răbdare. „Clujul se transformă și această transformare necesită deranj, șantier. Apoi trebuie să treacă puțin timp, trebuie puțină răbdare ca toate această vegetație să ajungă la maturitate. Avem de-a face cu plantări și replantări, cu modificări importante de configurație. Nu e ca o casă pe care zugrăvesc și e gata”.

Decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism a vorbit și despre teiul din fața Bisericii Piariștilor.


„Aș vrea să stau de vorbă cu cel care l-a pus acolo. Și l-aș întreba „măi omule, tu te-ai uitat un pic la monumentul ăsta? Tu te-ai gândit un pic că puietul pe care l-ai plantat acolo, la un metru și jumătate de o fațadă barocă de primă importanță, te-ai gândit că va crește mare și va freca portalul și pietrăria sau pur și simplu te-ai uitat în plan, ai numărat metri și aici a căzut următorul copac de plantat?” Noroc că nu a căzut numărătoarea chiar în fața intrării principale, un pic de abilitate probabil că tot a existat. Asta este discuția, în primul rând de ce s-au întâmplat niște lucruri și după aceea care sunt consecințele. Sigur că îmi pare rău de orice arbore și în primul rând de tei, în concertul acesta de tei, de pe străzile Kogălniceanu și Universității, care este superb, și care ne emoționează. Toți cei care au intervenit pentru apăra copacii au dreptate, s-a creat o memorie, dar nu pot decât să comentez că trebuie purtată o discuție despre acest tei”.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.