Urbanism pentru farmacia inimii. Clădire de birouri între case: cât de înalt?

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1137 Vizualizări.  

O clădire cu patru etaje este propusă într-un cvartal de case, la porțile Someșeniului. Conform prevederilor planului urbanistic general, vorbim despre o zonă Lip, adică locuinţe cu regim redus de înălţime, pe care arhitecții vor să o modifice printr-un plan urbanistic zonal în subzonă S_et (subzonă de servicii economice cu caracter terțiar), unde sunt permise imobile cu etaj, dar fără funcțiunea de locuire. Proiectul este pus în consultare publică; se află însă într-o fază incipientă de dezvoltare, înainte de a trece prin comisiile municipalității.

Suntem pe strada Rodnei. În zonă s-a construit un imobil cu patru etaje, dar care are explicația că este poziționat la strada Traian Vuia, o arteră importantă a Clujului. În rest, se văd mai degrabă case, priviți randările. Numai că apropierea de clădirea înaltă i-a inspirat și pe vecini, care doresc tot patru etaje. Ce dacă nu este la arteră importantă, ci doar la micuța stradă Rodnei?

Imobilul propus ar urma să aibă spații comerciale la parter și birouri.  Beneficiar este Med-Serv United s.r.l., altfel spus „farmacia inimii” Catena.

Regimul maxim de înălțime pentru subzona de servicii din zonele rezidențiale, în cazul parcelelor cu suprafață de peste 1.000 de metri pătrați, este de P+3E+R. Deci nu sunt abateri mari, însă întrebarea este „vrem maximum”?

Arhitectul șef al municipiului trebuie deci să decidă: acceptă clădiri înalte și distruge pas cu pas cvartalul de case sau se opune și, eventual, permite construcții mai semețe doar la strada principală? Probabil că a doua variantă. În comisia tehnică,este de așteptat ca noul edificiu să piardă și din înălțime, și din volum. Asta chiar dacă, spre zona de case, nivelul de înălțime propus era deja redus.

În documentație, proiectanții fac mai multe referiri la construcția din vecini: Pe parcela de lângă terenul studiat, pe strada Rodnei nr. 1, a fost edificat recent un imobil cu funcțiuni mixte cu regimul de înălțime S+P+4, cu comerț și servicii la parter și locuințe la etaje”. Numai că, așa cum spuneam, nu există semnul egal între cele două parcele.

2.949

de metri pătrați are parcela pe care se propune clădirea de birouri. Conform planșelor, suprafața construită (amprenta la sol) propusă ar fi de 900 de metri pătrați.

Proiectant este biroul Apsidon s.r.l., din Cluj.

About