Sorin Apostu construiește un cartier de case prin interpuși. Fără studiu de trafic (surse)

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     8214 Vizualizări.  

Probabil nu doar la Cluj se întâmplă, dar să spunem că se întâmplă și în Clujul cel transparent și smart. O sumedenie de planuri urbanistice zonale care vin spre aprobare în comisiile de urbanism de la Primărie sunt depuse pe numele altor persoane decât ale beneficiarilor reali. Nu este o excepție, e mai degrabă un fenomen. Pe autorizațiile de construire publicate pe site nu apar numele dezvoltatorilor persoane juridice, deși acestea nu sunt apărate de legea GDPR; în fazele preliminare, sunt împinse în față persoane care nu bat la ochi. Nu veți găsi nicăieri, de exemplu, numele lui Sorin Apostu, dar fostul primar condamnat penal al Clujului este un mare dezvoltator imobiliar. Și mai sunt și alții care construiesc prin interpuși.

Am avut două exemple chiar săptămâna aceasta, în ședința comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism, condusă de primarul Emil Boc.

Primul este un plan urbanistic zonal aprobat FĂRĂ studiu de trafic. Proiectul a trecut rapid prin comisii, nu a fost amânat la nesfârșit, cum li se întâmplă celor mai mulți. Vorbim despre un cartier pe strada Odobescu, întins pe 1,1 hectare; sunt propuse 20 de case, iar beneficiar este o anume Diana Mărgărit. Sursele noastre spun că în spatele doamnei Mărgărit este o echipă de foști membri PDL, inclusiv ex-primarul Sorin Apostu. Băieții aceștia descurcăreți au în derulare o mulțime de proiecte despre care nu se știe decât în cercuri restrânse. Și li se aprobă totul rapid, pare că au un fir roșu cu Primăria.

Iată încă un proiect cu semne de întrebare. După ce i-a ținut pe toți investitorii în joc de glezne în Borhanci, comisia de urbanism a avizat favorabil acolo un proiect de mari dimensiuni. Brusc și-a dat OK-ul pentru un bloc turn cu zece etaje, clădiri de birouri de șase etaje, un Kaufland și locuințe. Tot FĂRĂ studiu de trafic. Accentuez asta cu studiul de trafic, întrucât până acum comisia de siguranța circulației ținea parcate o mulțime de proiecte. Surpriză, cele despre care vorbim s-au avizat fără să intre încă la comisie. Și aici sunt informații că ar exista un beneficiar nedeclarat, un om de afaceri din București, partener în mai multe proiecte cu Kaufland România.

Proiectul care va crește deodată cu centura. Bloc “înalt și subțire” la nodul 13 al șoselei + Kaufland în Borhanci

Media9 a mai scris despre blocarea a numeroase proiecte imobiliare fără motiv, întrucât primarul Emil Boc se teme că orașul va deveni necirculabil. Mă rog, este deja. Iată că, totuși, cine trebuie merge mai departe, indiferent dacă deține sau nu studiu de trafic. În Clujul ăsta transparent și smart.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.