Șerban Țigănaș, despre traficul care ar urma să fie generat de noile mall-uri din nordul Clujului: „Traficul e problema celor care o duc bine”

Autor  admin   în       1 saptãmânã în urmã  

Apariția a două noi centre comerciale în nordul Clujului – Rivus și Sanex – a stârnit îngrijorare în rândul unor clujeni, care se tem că traficul rutier din zonă va deveni imposibil. Însă arhitectul Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism, vine cu o perspectivă diferită: problema nu este traficul în sine, ci modul în care ne raportăm la mobilitate.

„Traficul este problema celor care o duc bine”

„Traficul este problema celor care o duc bine, adică a celor care folosesc câte o mașină pentru a circula între apartamentele sau locuințele pe care și le-au făcut la mare distanță de școală, de locul de muncă, de serviciile de care au nevoie, nefolosind transportul în comun. Toată lumea care se plânge de trafic privește orașul din perspectiva: noi ne-am aranjat, ceilalți să nu mai vină că ne deranjează”, a spus Țigănaș în podcastul Urbea9, realizat de Media9.

Regenerare urbană, nu sufocare

Țigănaș consideră că transformarea urbanistică din nordul Clujului este „firească și necesară”, contribuind la regenerarea unor foste zone industriale. „Renunțarea la depozite, la logistică, la firme industriale și de mică producție este o direcție urbană. Iar centrele comerciale pot funcționa ca un catalizator.”

Arhitectul amintește că în jurul mall-urilor deja existente în oraș s-au dezvoltat zone rezidențiale și infrastructură, ceea ce a întărit cartierele respective. „Bineînțeles că se pune o problemă de reglaje și acomodare, dar simpla prezență a unui mall nu compromite zona. Din contră, poate accelera o dezvoltare care, altfel, ar dura 30-50 de ani, în doar 10 ani.”

Comerțul de cartier, o soluție la trafic

Un alt argument adus de arhitect este legat de distribuția serviciilor în oraș. „Dacă locuiești în nord, unde te duci acum? În sud sau vest, și generezi trafic. Dacă ai centre comerciale aproape, se reduce presiunea pe mobilitate. Comerțul și serviciile fac parte din acești poli de cartier.”

Țigănaș nu neagă posibilele excese, dar atrage atenția că planificarea urbană ar trebui să includă centre comerciale locale, tocmai pentru a crea echilibru între zonele orașului.

Podcastul complet poate fi urmărit pe pagina de Facebook Media9, în seria Urbea9.

About