Se face cartierul de 9,5 hectare! Doar câteva condiții puse PUZ-ului pentru Casa Nova

Autor  Ionel Lespuc   în       3 luni în urmã  

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru cartierul Casa Nova, situat pe strada Odobești din Cluj-Napoca, a fost acceptat de comisia tehnică de urbanism cu o serie de condiții. Proiectul va reveni la verificare în comisie, dar direcția este clară.

Proiectul prevede construirea de locuințe unifamiliale, semicolective și colective, cu străzi interioare. Vor exista o unitate de educație preșcolară, un spațiu de îngrijire permanentă și o clădire destinată comerțului. De asemenea, va exista un parc cu acces public. Se vor dona suprafețe de teren pentru lărgirea străzii Odobești și se vor amenaja stații de transport în comun. Proiectul va fi etapizat.

Condiționările au fost rezumate de viceprimarul Dan Tarcea la final:

1.Reglementări pentru parcelele mici:

„Odată clarificată situația pentru parcelele care sunt sub 450 de metri pătrați, pe acestea vor fi permise doar locuințe unifamiliale. Este important să menținem o densitate mică pentru a asigura o dezvoltare coerentă și sustenabilă”, a explicat viceprimarul.

2.Creșă și grădiniță:

Tarcea a sugerat ca soluțiile propuse pentru creșa și grădinița din cartier să fie eficiente din punct de vedere economic:

„Aveți această posibilitate să faceți creșă la parter și grădiniță la etaj. Trebuie să calculați o suprafață a terenului corespunzătoare, astfel încât să fie o funcțiune utilă. Degeaba faceți o creșă cu două grupe, pentru că nu va fi eficientă economic.”

3.Transport public și accesibilitate:

Un alt punct important a vizat conectivitatea și stațiile pentru mijloacele de transport în comun:

„Stațiile să fie prevăzute astfel încât să fie ușor accesibile din orice parte a cartierului.”

4.Locuri de parcare pentru musafiri:

Viceprimarul a atras atenția asupra necesității distribuirii echilibrate a locurilor de parcare dedicate musafirilor:

„Dacă vine un musafir și trebuie să parcheze într-o zonă și să meargă în celălalt capăt al cartierului, nu va merge un kilometru pe jos. Trebuie să aveți o distribuție cât mai bună a locurilor de parcare pentru musafiri.”

5.Clarificarea accesului:

„Trebuie să clarificați această parte de acces, să fie funcțională și bine organizată”, a mai adăugat Dan Tarcea.

Cheia problemei este acest acces: strada Odobești nu este complet asfaltată, iar beneficiarului i s-a impus să aibă un drum minim de 7,5m lățime, adică două benzi carosabile și măcar un trotuar.

Detalii tehnice ale proiectului

Proiectul prevede urbanizarea unei suprafețe totale de 95.137,82 mp și include zone destinate locuințelor, instituțiilor publice, spațiilor verzi și infrastructurii publice. Printre principalele reglementări se numără:

•Zona de locuințe (LIu1): POT maxim 35%, CUT maxim 0.9, regim de înălțime maxim P+2+M.

•Instituții și servicii publice (S_Is1): POT maxim 40

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.