Se fac șapte mall-uri, mari și mici, la Cluj. Sufocă traficul sau îl descongestionează?

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     9324 Vizualizări.  

Clujul pare că este în fața unei explozii. Poate că vine criza și va schimba percepții și planuri, dar în acest moment, pe planșe sunt desenate mai multe centre comerciale noi.

Unele mari, Iulius Carbochim și Sanex, probabil și cel din TSC – Someșeni, altele de dimensiuni medii sau mici: Oxygen-ul din Piața Abator, cel de pe strada Bună Ziua, botezat Green Square, apoi pe Calea Turzii, pe Septimiu Mureșan și lista probabil că este mai lungă. Unele au deja autorizații, altele sunt destul de departe de finalul birocrației.

Întrecerea giganților. Mall-uri și blocuri pe 14, respectiv 17 hectare, propuse în același timp, la Cluj

E loc pentru atâtea centre comerciale în orașul cu Iulius Mall, cu Vivo!, chiar cu Platinia? Șerban Țigănaș, decanul Facultății de arhitectură, spune că da. În emisiunea Urbea9, Țigănaș a argumentat răspunsul. Interviul a fost filmat chiar pe platforma Carbochim.

“Noi discutăm despre nevoia de poli de cartier, despre nevoia de a avea funcțiuni de proximitate în zonele de locuințe. Dacă nu vrem să mergem toți când avem nevoie de un cadou de ziua copilului, în același loc, spunând că un centru comercial ne ajunge, această disipare, aceeastă creere de poli de cartier este benefică. E acel lucru pe care administrația publică nu îl poate genera numai prin amenajarea spațiului public și e nevoie de funcțiuni, e nevoie de o economie specifică, care e regeneratoare. Iar comerțul este unul dintre instrumentele de regenerare. Bineînțeles că trebuie să discutăm despre dozaj, despre infrastructură. Toată lumea va spune «avem destule centre comerciale, dacă mai facem se sufocă traficul», că aici ajungem. Păi nu, din contră. Dacă apar câteva centre comerciale, cele puține care există vor fi degrevate. Bineînțes că apare și concurența comercială, care te face să fii mai bun cu ceea ce oferi. Și un alt aspect, discutăm aici despre investiții brownfield, pe terenuri maro, terenuri care urmează să fie reciclate, și nu terenuri greenfield, verzi, care mai bine nu ar fi sacrificate pentru construcții. Deci lucrurile sunt benefice”, a spus Țigănaș, la Urbea9.

Arhitectul a subliniat însă că trebuie făcută o selecție fină de clădiri de patrimoniu industrial care trebuie păstrate. Avem deja exemple de astfel de clădiri care se renovează, la Cluj.

Surprinzătorul proiect de regenerare urbană Iulius – Carbochim: cel mai mare mall din România, cel mai mare parking subteran. „Oferă o altă economie de timp și o altă calitate a vieții”

Șerban Țigănaș a menționat și că există o nouă tendință mondială în ceea ce privește centrele comerciale. A spus că a discutat cu arhitectul Radu Mihăilescu, de la Timișoara, care colaborează cu grupul Iulius, iar acesta a studiat direcția în care merg mall-urile. „Tendința este de a se face grădină, terasă, de a se face străzi exterioare. Conceptul de mall evoluează”, a menționat arhitectul clujean.

Iată aici emisiunea Urbea9, produsă de Media9, în care Șerban Țigănaș a vorbit despre mall-uri, dar și despre aeroport.

Citește și:

Șerban Țigănaș: “Dacă aeroportul va deranja orașul din ce în ce mai tare, normal că ar fi necesară mutarea lui”

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.