Șapte drumuri județene în lucru + parcare nouă în Zalău. Cu câți bani se dezvoltă Sălajul în 2020

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     1058 Vizualizări.  

Județul Sălaj are, în 2020, un buget de 212 milioane de lei, din care aproape 98 merg către dezvoltare. Cifrele au fost aprobate săptămâna aceasta, în ședința de Consiliu Județean unde majoritatea este dată de PSD și UDMR. Sunt două mari direcții de investiții: infrastructura rutieră și modernizarea Spitalului Județean de Urgență.

“Cheltuielile de funcționare scad cu aproximativ 22%, iar investițiile cresc cu circa 34%”, a afirmat Tiberiu Marc (foto), președintele PSD al Consiliului Județean Sălaj. Suma destinată dezvoltării putea fi însă mai mare.

Iată ce spune Szilagyi Robert Istvan, vicepreședintele UDMR al Consiliului Județean Sălaj: “Suntem dezamăgiți de sumele alocate de la guvern. Este un buget de austeritate din perspectiva autorităților publice locale. Avem o pierdere de circa 30 de milioane de lei față de anul trecut din cotele defalcate din impozitul pe venit și TVA. Acest lucru ne afectează și îl vom simți pe parcursul anului.”

56

de milioane de lei vor merge, în 2020, spre reabilitarea și modernizarea unor drumuri județene din Sălaj, iar zece milioane sunt destinați extinderii și dotării spitalului. 

Dacă ne referim la drumuri, sunt șapte proiecte în diverse stadii. Se finalizează în primăvară drumul județean DJ 196: limită județ Satu–Mare – Horoatu Cehului – Benesat, aproximativ 8 km, se lucrează în continuare la DJ 108A: limită județul Cluj – Bogdana, aproximativ 12 km (cunoscut ca Drumul Apusenilor), DJ 191D: Valcău de Jos – Fizeş – Sîg – Tusa – limita judeţului Cluj, peste 20 de kilometri și DJ 108D: Crişeni (DN 1H) – Cehu Silvaniei (DJ 196), peste 22 de kilometri. S-a semnat contractul, după patru ani de contestații și procese, pentru DJ 191C: Nuşfalău – Crasna – Zalău – Creaca, peste 36 de kilometri. Este la faza de proiectare DJ 109E: Lozna – Buzaș – Rus – Fodora – limita județului Cluj (cunoscut ca Drumul Bistriței).

Reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ 110: Măieriște – Carastelec, va fi realizată prin fonduri din PNDL (870.000 de lei alocați în 2020). În celelalte proiecte, banii vin din fonduri europene și de la bugetul local.

25 

de milioane de lei este suma provenită de la Comisia Europeană pentru proiectele Sălajului, în 2020.

În ceea ce privește Spitalul Județean de Urgență, sunt trei milioane de lei prevăzuți pentru extindere (de la bugetul local) și șapte milioane pentru dotări (introduși în buget, ca amendament, de deputatul UDMR Seres Denes). Numai angiograful modern care urmează să fie cumpărat costă aproximativ 3,2 milioane de lei.

Majoritatea investițiilor sunt multianuale. Există un singur mare proiect care se începe în 2020: extinderea parcării Spitalului Județean de Urgență, 7,6 milioane de lei. Vor fi circa 90 de locuri de parcare la sol, care se vor realiza anul acesta. În perioada următoare, se va realiza un etaj pe structură metalică, iar numărul locurilor de parcare se va dubla.

DECLARAȚIE

„În Legea bugetului, asistența socială asumată de stat este finanțată cu numai 50% de guvern. Se prevede ca autoritățile locale să asigure 10%. Este un mister de unde vor veni 40% din sumele destinate persoanelor cu dizabilități și protecției copiilor. La Sălaj, avem acoperit 14,5 milioane din necesarul de 60. Din excedentul pe anii trecuți am completat până la 40 de milioane. Așteptăm cu interes o rectificare bugetară, altfel va trebui să luăm bani de la investiții pentru a acoperi costurile asistenței sociale”

Szilagyi Robert Istvan (foto), vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj

About