Șantierul catedralei din Piața Cipariu are 29 de ani și mai numărăm: „Estimez că va dura încă pe puțin 15 ani până să fie cu totul gata”

Construcția Catedralei Greco-Catolice din Piața Cipariu a început acum 29 de ani și, conform arhitectului Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj, va mai dura cel puțin 15. Țigănaș a făcut această afirmație în cadrul podcastului Urbea9, produs de Media9.
Însă problema acestui proiect nu este doar durata impresionantă a lucrărilor, ci și faptul că, de la planul inițial până la ce vedem astăzi, lucrurile s-au schimbat radical, fără o viziune coerentă.
„Am primit 30 de ani de șantier și mai numărăm”
„Pentru catedrală a fost desemnată o soluție arhitecturală câștigătoare, după părerea mea destul de interesantă, care avea un turn care căuta un cap de perspectivă. S-a făcut un concurs, s-a găsit o soluție și după care s-a hotărât să se facă altceva.”
Această schimbare a fost, în opinia arhitectului, primul pas greșit. „Problema asta a fost, că au abdicat de la pornirea foarte bună ca principiu – să faci un proiect după un concurs – și s-au adresat altor arhitecți. Proiectul a fost schimbat de nu știu câte ori, din varii motive. Și ce vedem noi aici este o regresie a unui proiect care era și mai mare.”
Inițial, catedrala era gândită ca o construcție monumentală, cu un dom și o turlă impunătoare. „Proiectul inițial avea o întreagă suprastructură cu o turlă, un dom și rivaliza ca dimensiune cu Catedrala Sfântul Petru de la Vatican și așa mai departe. Deci a fost o ambiție supradimensionată, pe care clientul, deci Biserica, nu a luat-o în calcul. Ei au sperat ca Biserica Unită cu Roma să primească finanțare substanțială pentru recuperarea acestui spațiu religios. Lucrul acesta, neîntâmplându-se, noi, clujenii, am primit 30 de ani de șantier, deocamdată, și mai mai numărăm.”
Cât mai numărăm? „Estimez că va dura pe puțin 15 ani până să fie cu totul gata”, este concluzia arhitectului Șerban Țigănaș.
Piața Cipariu – o improvizație urbanistică
Problemele nu se opresc la catedrală, ci vizează întreaga zonă. Construcția acestui edificiu religios nu a fost integrată într-o strategie urbanistică mai amplă, iar rezultatul este un spațiu public improvizat.
„A doua mare greșeală, care nu aparține Bisericii, ci administrației publice, este faptul că nu s-a făcut o sistematizare a întregii piețe. Nu s-a făcut un ce se numește astăzi Planul Urbanistic Zonal cu tot spațiul din jur, în baza căruia să se organizeze această piață”, explică Țigănaș.
În prezent, Piața Cipariu este un nod urban aglomerat, traversat zilnic de sute de elevi și studenți, fiind înconjurată de instituții de învățământ și de diverse clădiri cu funcțiuni importante. „O piață care, în mod evident, se vede și acum, este extrem de tranzitată. Avem în apropiere Liceul de Coregrafie, Universitatea, Liceul George Coșbuc, Șincai, vin aici sute și sute de elevi în fiecare dimineață; avem ieșirea intrarea în Calea Turzii, centrul misionar al Bisericii Ortodoxe, o serie întreagă de interese urbane zilnice care s-au făcut pe improvizații.”
În loc să fie gândită ca un spațiu urban coerent, care să deservească nevoile locuitorilor, Piața Cipariu a devenit un colaj de intervenții disparate. „Totul este o improvizație”, concluzionează arhitectul.
Nici până astăzi, Clujul nu are niciun plan de a organiza și planifica urbanistic Piața Cipariu.