Refuzat! Blocul masiv de la intersecția străzilor Argeș și Paris a picat testul comisiei de urbanism

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     4960 Vizualizări.  

Proiectul care prevede ridicarea unui imobil cu funcțiuni mixte la intersecția străzilor Argeș și Paris, în centrul Clujului, a fost amânat în urma dezbaterilor din cadrul Comisiei de Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca. Clădirea, propusă inițial cu un regim de înălțime de 2S+P+4E, urma să includă spații comerciale și de servicii la parter, iar la etajele superioare să fie amenajate 18 apartamente.

Cu toate acestea, în urma ședinței, s-a discutat necesitatea revizuirii proiectului. Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a subliniat că regimul de înălțime actual este dificil de gestionat pentru parcela respectivă și a recomandat reducerea la trei niveluri supraterane, ceea ce înseamnă că numărul de apartamente planificate inițial va trebui probabil redus.

“Mie regimul de înălțime mi se pare poate un pic mult, chiar dacă la comisia operativă, la ‘monumente’ s-a tot redus regimul de înălțime, pentru că e foarte greu de mobilat această parcelă. Regimul de înălțime ar trebui să fie să zicem trei niveluri supraterane, nu cinci. Și acolo ar trebui mai bine mediat și tratat mai cu atenție această zonă”, a declarat Pop, indicând că dezvoltatorii vor trebui să regândească anumite aspecte ale proiectului, inclusiv distribuția spațiilor de locuit.

Obiecțiile vecinilor și recomandările autorităților

Vecinii au exprimat îngrijorări legate de disconfortul pe care șantierul îl va crea, dar și de umbrirea grădinilor lor de către clădirea înaltă. Au fost prezente persoane de 80, respectiv 90 de ani, care locuiesc în acea zonă, și care s-au manifestat vehement împotriva dezvoltării imobiliare.

Viceprimarul Dan Tarcea a confirmat că proiectul nu îndeplinește toate condițiile necesare pentru a merge mai departe în forma actuală. “Cred că necesită să îl revedem în această comisie. Vă rog să țineți cont de observațiile care au fost făcute până în acest moment. Una dintre ele era să nu depășească calcanul vecinilor. Asta era una din condiții și să vă asigurați că umbrirea nu se face”, a spus Tarcea.

Pasul următor

Proiectul va fi reanalizat într-o viitoare ședință a Comisiei de Urbanism, iar dezvoltatorii vor trebui să regândească mai multe aspecte, plecând de la înălțimea clădirii, astfel încât să fie mai bine integrat în contextul urban.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.