Proiectul de vile turistice cu dressing de pe Drumul Sfântul Ion, suspectat a fi o mască pentru locuințe. „Sunt, de fapt, viitoare case cu curte proprie”

Autor  Ionel Lespuc   în       2 zile în urmã     770 Vizualizări.  

Un plan urbanistic zonal (PUZ) propus pentru un ansamblu turistic situat pe Drumul Sfântul Ion, zona sudică a municipiului Cluj-Napoca, a ridicat suspiciuni în rândul membrilor Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism. În cadrul ședinței de săptămâna aceasta, membrii comisiei și-au exprimat îndoielile că acest proiect urmărește cu adevărat să ofere facilități de agrement public, suspectând că ar fi, de fapt, un plan mascat pentru locuințe de lux.

„Ceea ce ne-a dus pe noi cu gândul că urmează să fie niște case este faptul că se parchează chiar lângă fiecare vilă,” a declarat Adrian Iancu, arhitect și membru al comisiei. El a explicat că, într-un ansamblu turistic autentic, parcările ar trebui amplasate la o anumită distanță de vile, astfel încât să ofere o experiență de relaxare neîntreruptă pentru turiști. „În jurul piscinei o să se plimbe mașinile. Nu-i normal… Acele vile sunt, de fapt, viitoare case cu curte proprie,” a continuat el.

Un alt arhitect, Vlad Negru, a spus că dimensiunile vilelor turistice sunt foarte apropiate de dimensiunile unei case de locuit, ceea ce ridică semne de întrebare.

Viceprimarul Dan Tarcea a observat că pe planșe apar dressinguri. „De ce ar avea nevoie de dressing o vilă turistică?” El subliniat că PUZ-ul a fost denumit „Dezvoltare facilități dedicate agrementului pentru public,” indicând că proiectul ar trebui să includă mai mult decât simpla funcțiune de cazare.

„Ideea e să nu fie doar cazare, să aveți și alte facilități, tiroliene, jocuri,” a punctat Andreea Mureșan, șefa biroului de strategii urbane.

La final, arhitectul-șef Daniel Pop a concluzionat că proiectantul a recepționat mesajul comisiei și a asigurat că va reveni cu modificări. „Domnul proiectant a înțeles mesajul nostru. Ne revedem când faceți completările cu cea mai mare plăcere. Reanalizăm din nou.”

Proiectul, deținut de Konya Adam și realizat de Spin Studio S.R.L., prevede dezvoltarea a opt vile turistice în jurul unei piscine, cu o capacitate totală de 32 de camere de cazare, pe o suprafață de 7.000 de metri pătrați, dintre care 67,94% urma să fie ocupată de spații verzi.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.