Planurile partidelor pentru alegerile generale. La câte locuri poate spera fiecare, la Cluj

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã  

Am avut alegeri locale acum o săptămână, sărim direct în cele generale. Dacă rămâne data de 6 decembrie pentru scrutin, suntem deja în precampanie. Campania electorală va începe în 7 noiembrie, peste o lună.

Poate v-ați plictisit de politică, dar sperăm că nu. Încă se petrec lucruri bizare în Parlamentul României, iar în decembrie aveți șansa de a schimba acest lucru.

Astăzi ne-am propus să vă arătăm ce ar urma să se întâmple, la Cluj, la alegerile generale. Nu folosim vreun sondaj de opinie, ci cel mai bun studiu pe care îl putem avea la dispoziție: votul politic de duminica trecută. 

Așa cum știți deja, PNL a obținut cele mai multe voturi, iar trei grupări, PSD, USR PLUS și UDMR, sunt la distanță de mai puțin de două procente una de cealaltă. Cu scorul de la Cluj, există și un al cincilea partid care ar intra în Parlament, PMP, dar e de văzut scorul său național.

14

politicieni va trimite Clujul în Parlamentul Românei, patru senatori și zece deputați. 

Conform rezultatului politic de la locale, PNL va avea doi senatori și cinci deputați; posibil șase. PSD va avea un deputat, USR PLUS și UDMR, de asemenea. Cum spuneam, dacă intră în Parlament, PMP ar putea spera la ultimul loc, dar e incert. La Senat, PSD și USR PLUS ar putea pretinde câte un madat. Vom aduce cât de curând nume în discuție, pentru că partidele sunt acum în febra stabilirii listelor.

Atenție! Multe lucruri se vor decide la redistribuire, ceea ce înseamnă că Orban, Ciolacu, Barna și Kelemen se așază la masă și tranzacționează parlamentari. Iau procente din Cluj și le mută la Vrancea sau invers. Să vă dau un exemplu: dacă nu era dorită cu ardoare de Tăriceanu, acum patru ani, Steluța Cătăniciu nu ar fi ajuns la Casa Poporului. 

Să menționăm și că e foarte posibil ca rezultatele din 27 septembrie să nu se mai repete întocmai. Acum vor fi alte mize și alte “locomotive”; lumea nu se va uita atât la ceea ce zice Emil Boc, ci la ce se întâmplă la nivel central. Dar asta nu este o premoniție, doar o presupunere rezonabilă. Tot ce am discutat aici ar putea fi doar un exercițiu de imaginație. Apoi, și prezența la vot va fi diferită; dacă nu apare vreo stare de emoție, se profilează una și mai scăzută decât la locale.

Iată cine ne reprezintă în acest moment: Senat – Marius Nicoară (PNL, dar trecut pe la ALDE), Vasile Ilea (PSD), Mihai Goțiu (USR), Laszlo Attila (UDMR); Camera deputaților – Florin Stamatian, Adrian Oros, Sorin Moldovan (toți PNL), Cristina Burciu (PNL, trecută de la PSD), Cornel Itu, Horia Nasra (ambii PSD), Steluța Cătăniciu (ALDE), Emanuel Ungureanu (USR), Adrian Dohotaru (independent, intrat pe lista USR), Csoma Botond (UDMR). O mare parte dintre ei speră să își continue naveta către București, fie că au realizări, fie că nu. Cine va lipsi (aproape) sigur la alegerile de anul acesta: probabil Vasile Ilea și Horia Nasra nu vor mai apărea pe locuri eligibile, la PSD, Steluța Cătăniciu intenționează să candideze la București, Adrian Dohotaru nu are partid și e de văzut dacă își va găsi unul până la scrutin.

Cum spunem de fiecare dată, vă recomandăm să mergeți la vot. Până la urmă, este viitorul fiecăruia dintre noi în joc.

About