Orășelul vesel propus pe 5,5 hectare. Aproape 70 de case și duplexuri

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     8738 Vizualizări.  

Dezvoltare imobiliară propusă pentru zona Lomb, aproape de limita suprafeței intravilane a Clujului. Acolo se propune un ansamblu format din case unifamiliale sau colective mici, pe 5,5 hectare. Un adevărat orășel.

Aproape 70 de clădiri apar pe planșa arhitectului Nicoleta Micu. Cum spuneam, cele mai multe sunt case cu regim de înălțime, parter + etaj + mansardă sau parter + etaj întreg + etaj retras. Parcela minimă este de 400 de metri pentru case individuale și 600 de metri pentru locuințe semicolective (locuințe familiale cu doua unități locative, apartamente alipite sau suprapuse). Există și trei parcele unde s-ar putea construi obiective de interes public; într-una se vorbește din start despre amenajarea unei creșe.

Există destule proiecte imobilare din Cluj în care adevărații dezvoltatori se ascund. Mecanismul este simplu: investitorii fac o promisiune de cumpărare și elaborează documentația, dar în acte rămân vechii proprietari. Așa că avizarea PUZ-urilor (sau PUD-urilor) se face  către proprietarii terenurilor, care au extras CF la zi. După aprobare, se merge la notar și se trece terenul pe numele adevăraților dezvoltatori. Cum se poate asta? Pentru că nimeni nu îi întreabă pe dezvoltatorii din acte dacă au banii necesari să înceapă proiectul. Și pentru că în spatele unora dintre dezvoltări stau oameni cunoscuți, care nu doresc să iasă în față. V-am mai spus aici că unul dintre dezvoltatorii importanți ai Clujului este fostul primar Sorin Apostu. Doar că numele lui nu apare niciodată nicăieri. Ceva ne face să credem că și aici sunt interpuși: beneficiari oficiali sunt un anume Ioan Andreicuț și alții.

PUZ-ul din Lomb va fi dezbătut miercuri de către specialiștii din Comisia de amenajare a teritoriului și urbanism a Primăriei, care poate aduce modificări importante proiectului.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.