„Nu stați la taclale, nu puteți parca în fața shaormeriei”. Discursul lui Emil Boc, la raportul Poliției Locale – EXCLUSIV

Autor  Ionel Lespuc   în       6 years în urmã  

Poliția Locală și-a prezentat în cadru festiv raportul de activitate pe 2018. Totul s-a petrecut la Cinema Dacia din Mănăștur, unde au venit cei mai mulți dintre angajații Direcției din cadrul Primăriei. Și sunt mulți, peste 320. La eveniment a vorbit și primarul Emil Boc. Acesta și-a felicitat subordonații pentru rezultate, dar le-a atras atenția asupra comportamentului pe care îl au în oraș. Cel mai mult a insistat ca polițiștii locali să nu strice imaginea Primăriei. Mai jos vă prezentăm, în exclusivitate, mai multe pasaje din discursul pentru care Boc a primit aplauze furtunoase.

“Din partea Primăriei nu aveți decât suport și susținere financiară pentru realizarea misiunilor.

Sunteți interfața Primăriei în fiecare zi, dvs. sunteți primul contact pe care cetățeanul îl are cu municipalitatea. Când purtați uniforma, nu vă reprezentanți pe dvs, ci autoritatea statului și Primăria, îi reprezentați pe cetățenii acestui oraș.

În timpul serviciului, nu aveți dreptul să stați la taclale cu nimeni, nu stați cu mâinile în buzunar sau la o cafea cu civili. Noi avem voie să trecem pe loc nemarcat, dar dvs. nu. Nu puteți să parcați pe trecerea de pietoni sau în fața shaormeriei. Ce autoritate aveți în fața cetățenilor dacă voi încălcați legea? Ei apoi sesizează pe Facebook sau în altă parte. Nimeni nu este mai presus de lege, când avem această haină nu suntem cetățeanul X sau Y, ci reprezentăm autoritatea statului.

Când vin oameni din afara orașului, vă rog să aveți grijă la sprijinul pe care îl acordați, la fiecare sfat pe care îl dați. Încrederea se clădește în fiecare zi, în ani de zile. Ajunge un singur om pentru a distruge întreaga imagine a Poliției Locale. Un gest necugetat, un om mai impulsiv, poate să strice munca de un an.

Aș insista pe principiul proporționalității. Avem un oraș greu, vin mai multe rânduri de alegeri. Nu intrați în niciun fel de provocare cu nimeni, orașul este și ținta unor oameni care nu sunt neapărat de bună credință. Nu trebuie să vă pierdeți echilibrul, e important să rămâneți lucizi. Să acționați fără patimă și patos.

În acest oraș nimeni nu vă trage de mână să spună că merge la primar, la viceprimar, ca să își anuleze o amendă. Aveți toată susținerea din partea noastră. Și la mine au venit prieteni, am preferat mai bine să le plătesc amenda decât să intervin la domnul Bonțidean.

Trebuie să tratăm cetățenii cu echilibru. Aveți susținere financiară, iar salariile sunt plătite din banii clujenilor, nu de la București, nu din altă parte. Cetățeanul trebuie să fie tratat echilibrat, nu trebuie să simtă că există vreo părtinire.

Legea spune că trebuie să fiți orientați către cetățean. Orientarea către cetățean este fundamentală, clujenii sunt partenerii noștri. Asta înseamnă că nu mă duc să îi caut nod în papură, să încerc cu orice preț să îl amendez. Trebuie să fiți sobri, fermi, să dați sigurață. Când mergeți pe teren, nu îl sancționați pe cel care a reclamat, ci pe cel care a încălcat legea. Am primit informații că s-a întâmplat și invers. 

Trebuie să lucrați la perfecționarea mijloacelor de smart-city. OK, l-ai amendat, dar nu trebuie să îl trimiți să stea câteva ore în plus la coadă. A încălcat legea, dar aceasta este o corvoadă suplimentară. De ce să mai piardă patru ore? Puneți-vă în situația lor, mai ales dacă nu sunt din oraș. Nu știu cum, dar va trebui să rezolvați acest neajuns”, a spus primarul.

Potrivit datelor furnizate de Primărie, comparativ cu 2017, anul trecut s-a constatat creșterea cu 18% a numărului de sesizări primite, de la 52.287 la 61.652, ceea ce reprezintă creșterea gradului de încredere al clujenilor în Poliția Locală.

Un proiect important al Primăriei gestionat de Poliția Locală, care a avut un impact major în rândul clujenilor a fost cel realizat prin programul „Bugetare participativă” de transport al elevilor la școli cu autobuze dedicate. În perioada septembrie-decembrie 2018 la liceele Nicolae Bălcescu și Avram Iancu au fost transportați din cartierele municipiului 24.030 elevi și 1.899 adulți. Având în vedere succesul înregistrat, anul acesta programul va fi extins la alte licee din zona centrală a municipiului.

O activitate importantă desfășurată de polițiștii locali a fost cea privind asigurarea siguranței participanților la trafic – pietoni, bicicliști sau conducători auto, astfel că pentru opriri/staționări/parcări neregulamentare (stații autobuze, treceri de pietoni, piste de biciclete, sensuri giratorii, zone pietonale, rezidențiale, poduri), în 2018, au fost ridicate 6.287 autovehicule, arată statistica prezentată de municipalitate. 

About