Emil Boc: Vom avea autobuze pe hidrogen, cum vom avea și autobuze autonome

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     800 Vizualizări.  

Primarul Clujului, Emil Boc, a întărit astăzi că municipiul dorește să cumpere autobuze pe hidrogen. Știrea despre această achiziție a fost privită cu ironie de mulți dintre cetățeni.

Documentațiile și realizarea caietului de sarcini pentru achiziția de autobuze pe hidrogen au fost estimate la 1,2 milioane de lei, iar autobuzele propriu-zise, la 120 de milioane.

“Vom avea autobuze pe hidrogen, cum vom avea și autobuze autonome”, a spus Boc, care a precizat că Primăria colaborează cu mediul universitar pentru achiziția acestor autobuze.

33.500.000 este suma estimată pentru autobuzele electrice autonome (în fapt, niște microbuze). Se dorește cumpărarea a 14 astfel de vehicule. La licitația de anul trecut s-au depus două oferte neconforme, iar anul acesta atribuirea se va face în urma unei proceduri numite „dialog concurențial”. Autobuzele autonome ar urma să circule pe „linia verde”, care va lega obiective din centrul Clujului de parkingurile de la Sala Polivalentă și Cluj Arena.

“Există avantaje și dezavantaje atât la autobuzele pe hidrogen, cât și la cele electrice. La autobuzele pe hidrogen avantajul este că parcurg o distanță mai lungă și se încarcă mai repede, însă dezavantajul este că stațiile de încărcare sunt mai scumpe”, a subliniat Emil Boc.

Cele mai scumpe achiziții din bugetul pentru 2022 sunt autobuzele electrice cu burduf și troleibuze (sau autobuze care se încarcă la linia de contact a troleibuzelor), câte 150 de milioane de lei pentru fiecare. Problema momentan este că avem mai multe troleibuze decât de trebuie și urmează să fie trase fire electrice și în alte zone ale Clujului.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.