Nordul Clujului, poza mare: bulevarde și tren metropolitan, blocuri și mall-uri. Dacă plecați din oraș 10-20 de ani, la întoarcere vă veți rătăci pe acolo

Nordul Clujului se transformă. Dincoace și dincolo de Someș, respectiv de calea ferată, în arealul care se întinde spre Bulevardul Muncii, ne-am obișnuit cu un Cluj prăfuit, plin de hale industriale, majoritatea în paragină. Ei bine, faceți-vă repede o fotografie cu el, mai ales dacă sunteți tineri. Și păstrați-o. În 10-20 de ani, lucrurile se vor modifica atât de tare încât probabil că nu veți mai recunoaște mare lucru. Poate ați prins de veste de câte un proiect sau altul, disparate; noi încercăm să vă arătăm de ce zona de nord va fi noua atracție a orașului.
O secundă, vă rog… Știu că mulți dintre cititori reacționează cu acel hohot de râs, în sensul că nu au încredere că proiectele se vor realiza. Îi invit să fie absolut siguri că proiectele private se vor realiza imediat ce se vor autoriza. Probabil și o parte din cele publice; acolo nu e atât de sigur, întrucât administratorii orașului stau cu mâna întinsă la București și la Bruxelles. Contextul politic de aici sau de dincolo poate să dea peste cap multe dintre planurile prea scumpe.
Proiectele publice sunt câteva, dar foarte mari. Nu doar modernizarea piațetei Karl Liebcknecht, care e mai avansată, ci altele. Culoarul de nord ar urma să lege, pe șase benzi, gara de IRA; patru benzi ar trebuie să fie pe Câmpul Pâinii, două pe Răsăritului. Vă lăsăm articole scrise de Media9 pe temele pe care le abordăm.
Practic, culoarul de nord va însoți calea ferată. Iar pe șine ar urma să circule trenul metropolitan. Primarul Emil Boc tocmai a anunțat că, în februarie, va fi finalizat studiul de fezabilitate. Este un alt proiect de mare amploare, prosibil mai util decât metroul.
Trenul metropolitan. Proiectul a fost extins către încă o localitate!
Între Someș și Bulevardul Muncii, Primăria a comandat un masterplan, care să stabilească felul în care ar urma să se transforme toată acea zonă. CUG-ul e plin de bălării, o zonă inutilă și inutilizabilă, în mare parte. S-a stabilit că se va lărgi Bulevardul Muncii, că tramvaiul va circula în cale proprie, fără să se intersecteze cu automobile, că pe malul Someșului se va mai construi un drum. Este nevoie și de poduri mai multe.
Și mai este în plan un pasaj subteran la Auchan Iris, dar unul cu cântec. De curând, v-am spus că pe sub Bulevardul Muncii trece o magistrală a Companiei de Apă Someș.
Iarăși nu și-au făcut temele. Pasaj subteran peste o magistrală de apă
Și încă un proiect mare. Parc, parking, străzi moderne în zona IRA. Acel proiect merge însă încet, deocamdată nu sunt bani pentru el.
Deja avem în zona de nord Parcul Feroviarilor și Parcul Armătura modernizate, iar pe dealul din nordul Clujului a împlinit un an de existență Pădurea Clujenilor. În 10-20 de ani, chiar ar putea deveni o pădure, pentru că pomișorii se vor maturiza. Deocamdată e doar ciufulită așa.
Acestea sunt proiectele publice, lor li se alătură însă multe proiecte private. Două dintre sunt gigantice: presupun investiții de peste un miliard de euro. Se vântură multe sume dinspre Primărie, însă Cluj-Napoca nu a reușit să atragă efectiv de la Bruxelles, până astăzi, o asemenea sumă, atenție, în două exerciții financiare ale Comisiei Europene.
Iulius Carbochim și Sanex sunt proiecte de tip mixed use, dar sunt gândite diferit. Primul pune accentul pe spații comerciale și de activități, deși are și birouri/locuințe, al doilea pe locuire, deși are și componenta de mall. În ambele cazuri sunt prevăzute lărgiri de străzi, parkinguri subterane, spații verzi mai multe sau mai puțin întinse.
Proiect rezidențial cu mall, mare și verde. Noutate: strada de 160 de metri prin tunel
Ca o paranteză, lumea s-a lamentat că nu mai avem spații de producție în Cluj. Dar iată știrea finalului de an: la Cluj s-a aprobat construirea unui parc industrial de 14 hectare. Clujenii vor avea unde să muncească.
Revenind… Pe lângă cele două mari proiecte amintite, privații vin și cu alte investiții. Mari. Scumpe. Se lucrează deja la Elite-ul lui Chimu Căpușan, iar despre acest ansamblu vom mai scrie. (Cum se lucrează și la ansamblul Oxigen, al familiei Gadola, de lângă Parcul Feroviarilor). Apoi, lipit de propriul proiect, Chimu Căpușan mai are unul. Se dezvoltă un adevărat orășel acolo. Peste drum de Auchan Iris vine și Anadonna cu o colecție de clădiri de locuit.
Se construiește un mall de 38.000 mp, la Cluj. Vine „la pachet” cu trei blocuri de 16-17 etaje
Sunt ansambluri propuse în toate direcțiile. Am mai spus asta, Clujul s-a mărit, vechile periferii au devenit acum spații aproape centrale. Lângă Dedeman construiesc deja Horia Ciorcilă și Dorel Goia, vor avea acolo și un Lidl; sunt planuri pentru platforma Tehnofrig, cumpărată de Florin Mariș, de la Hexagon. Tot Hexagon are un apart-hotel și blocuri de locuințe aprobate vizavi de Parcul Armătura. Așa… și vechea Armătura se pregătește să devină ansamblu imobiliar. Cei mai avansați sunt dezvoltatorii de la Liberty, care aproape finalizează proiectul lor imobiliar.
S-a aprobat ansamblul imobiliar cu hotel, aparthotel, fast-food-uri și clinică medicală
Nu putem să amintim toate proiectele, sunt multe, și pe Oașului, și pe Muncii, și pe Câmpina etc. Ne pare rău dacă am ratat ceva „big”. Ce trebuie să rețineți este că orașul se dezvoltă și așa este normal. Clujenii trebuie să locuiască în Cluj, nu în zona metropolitană, unde au fost alungați mulți dintre ei. Iar ei au nevoie de spații de locuit. Și, mai mult, de spații de locuit dotate, la 15 minute de școli, grădinițe, cabinete medicale, localuri.
Știu, îmi veți spune de trafic. Tocmai, prieteni, foarte mult din traficul ăsta vine din zona metropolitană. Iar nordul ăsta spectaculos al municipiului va avea avantajul trenului metropolitan, în 15 minute poți ajunge de acolo în Baciu sau Apahida. În plus, nu știm cât de aproape sau departe este investiția, Consiliul Județean plănuiește să lege DN1C de E81, cu conexiune la autostradă. Asta ar putea deveni centura de nord lipsă a Clujului. Dar trebuie să avem răbdare cu acest plan.
Asta este fotografia mare a viitorului, pe partea de nord. Nu uitați să vă faceți o poză azi. Comparăm peste 10-20 de ani.