Nereguli grave la CMID. „Crimele ecologice care otrăvesc mediul și îmbolnăvesc populația din zonă vor mai continua ani întregi”

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     1137 Vizualizări.  

Sunt probleme la Centrul de management integrat al deșeurilor. Activistul civic Szakats Istvan a filmat cu drona și a constatat că deșeurile sunt nesortate. Asta era întreaga idee a sistemului integrat de management al deșeurilor – să nu ajungă acolo gunoaie amestecate.

În plus, foarte grav, levigatul curge în continuare de la vechea rampă. Stația de colectare a levigatului este aproape goală, respectiv stația de osmoză inversă achiziționată de Consiliul Județean cu sute de mii de euro nu funcționează. Levigatul – acel lichid negru, urât mirositor și toxic care curge din gunoaie – ajunge în pârăul Zăpodie, iar de acolo în Someș. În acest timp, autoritățile se uită în altă parte.

Iată ce a constatat Szakats Istvan:

“La Celula 1 a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj, unde se depozitează deșeuri de un an, cu ocazia unor filmări efectuate cu drona în 27 august 2021, am constatat:

1. Stația de osmoză inversă a CMID nu a fost pornită niciodată (confirmat de 2 surse)

2. Bazinul de 400mc de colectare a levigatului e aproape gol.

3. La suprafața de 2.5ha a Celulei 1 și precipitația medie de 577mm pe an a Clujului, între 08.2020 și 08.2021 s-a produs cca. 13.925mc de levigat în Celula 1 a CMID. Ce s-a întâmplat cu levigatul produs?

4. Transportul a 13.925 mc de levigat într-un an ar înseamna 2 cisterne de 24mc pe zi. Totuși, nu se văd urme de tasare pe pietrișul din jurul stației – specific transporturilor regulate de mare tonaj.

5. Surse confirmă că ocazional se extrage levigat din bazinul de captare. 

Cât și unde a dus din levigatul produs în ultimul an în Celula 1, RADP Cluj – operator al CMID?

6. Conform Autorizației Integrate de Mediu 22/12/08.2020, lista deșeurilor acceptate la depozitare în cadrul CMID este: 19.12.12, 19.05.01, 19.05.02, 19.12.09.

7. Pe filmări și în fotografiile atașate se observă că la Celula 1 a CMID au fost acceptate cantități de deșeuri care nu se încadrează în codurile listate mai sus: saltele, saci de 70l pline, oale de fier, bidoane de 40l, obiecte de plastic de peste 3m lungime. În fapt, majoritatea deșeurilor acceptate la depozitate în CMID nici măcar nu se apropie de ce ar putea fi acceptat legal într-un Centru de Management Integrat al Deșeurilor.

Având în vedere că  

8. Pe rampa RADP, fiind închisă din 2020, nu se mai pot depune deșeuri

9. Componenta de tratare mecano-biologică a CMID este în continuare total disfuncțională și nu există nicio șansă de a o pune în funcțiune în următorii 2 ani

10. În cursul anului 2020 și 2021 s-a dovedit în repetate rânduri că capacitatea RADP de tratare mecano-biologică a deșeurilor este alarmant de insuficientă 

11. în octombrie 2020, pe baza unor filmări similare am mai semnalat aceleași fapte acelorași autorități – fără orice rezultat, din păcate este extrem de plauzibil ca fără intervenția fermă a tuturor autorităților abilitate și fără un plan asumat de redresare, aceste crime ecologice care otrăvesc mediul și îmbolnăvesc populația din zonă, vor mai continua ani întregi”.

Un video realizat de activistul civic AICI.

 

About