METROU LA CLUJ. Fără captatoare, promite Emil Boc :)
Proiectul metroului la Cluj prinde încet contur. Primarul Emil Boc a anunțat joi că, în câteva zile, se va lansa studiul de prefezabilitate. ‘’Până în 10 noiembrie vom lansa licitația pentru studiul de prefezabilitate. Așa este legea. Pentru proiecte care trec de 75 de milioane de euro, nu este suficient studiul de fezabilitate, ci trebuie făcut și unul de prefezabilitate. Avem caietul se sarcini și, în câteva zile, vom porni licitația’’, a spus Boc.
Pe de altă parte, primarul a dat o declarație simpatică. „Metroul viitorului nu va mai avea acele captatoare de curent şi nu va fi un tunel aşa de mare, cum este astăzi, pentru că vor fi înlocuite mecanisme electrice şi de altă natură. Va fi şi un cost mai redus. Tot ce se face va ţine cont de evoluţia tehnologiei în materie de realizare a metroului, de aceea am avut nevoie de un consultant pentru a vedea tot ce este mai actual în lume cu privire la construcţia de la zero a unui metrou”, a declarat Boc. Numai că metroul nu are captatoare (în sensul de ”dispozitiv montat la capătul unui troleibuz pentru a face un contact alunecător cu firul aerian”, conform dexonline.net), ci este conectat la curent prin ceea ce se numește ‘’a treia șină’’. Se pare că, deocamdată, primarul nu a studiat problema atât de detaliat.
Autorităţile locale spun că metroul este necesar pentru Cluj-Napoca, oraş de în următorii 10-20 de ani poate ajunge la un milion de locuitori.
„Sunt foarte multe oraşe din Europa în care locuiesc 400.000-500.000 de persoane şi au metrou. Astăzi la Cluj, conform ultimului recensământ, care este destul de vechi (octombrie 2011, n. red.), locuiesc oficial 320.000 de persoane. La acestea se adaugă studenţii – 50.000/60.000, alte persoane care nu au domiciliu din acte pe Cluj dar locuiesc aici, plus turiştii care depăşesc populaţia Clujului într-un an de zile. Nu în ultimul rând, ne gândim şi la zonele metropolitane: Floreşti 35.000 – 40.000 locuitori, Baciu, Fleacu; toţi vin în oraş şi aglomerează. Cu uşurinţă depăşim 500.000 de locuitori, iar după datele pe care le avem astăzi şi după dinamica oraşului, în 10-20 de ani putem ajunge la 1 milion de locuitori”, a spus Dan Tarcea, la Realitatea FM Cluj, în primăvară.
Pentru studiul de prefezabilitate au fost alocaţi, în bugetul pe 2018, 3,48 de milioane de lei.