Locuitorii de pe Buzura ies la atac. „Există o presiune imobiliară din partea dezvoltatorilor”

Autor  Ionel Lespuc   în       4 luni în urmã     1032 Vizualizări.  

Media9 v-a informat despre complicațiile privind construirea unei școli în cartierul Bună Ziua. Probleme cu clădirea în sine nu prea sunt, aceasta va fi modernă și foarte bine dotată. În schimb, bătăile de cap sunt cu drumul de acces, întrucât școala ar urma să se edifice în capătul unei parcele de teren vaste.

Găsiți mai jos articolul care tratează strada de acces și propunerea privind defluirea traficului pe strada Augustin Buzura. Un alt text conține declarația proprietarului arterei, omul de afaceri Chimu Căpușan.

Locuitorii unei străzi publice din Cluj vor să aleagă ei cine o poate folosi

Am vorbit cu proprietarul și s-a rezolvat. „Strada interzisă” se deschide

Ne-au scris și locuitorii din zonă. Insistent, dar civilizat. Detaliat, dar neasumat. Poate pentru că atacă Primăria, susținând că lărgirea străzii este cerută de dezvoltatorii imobiliari. Ca să înțelegeți, vă arătăm randarea; în fața viitoarei școli rămân două parcele, deținute din informațiile noastre de șase proprietari. Iar vecinii spun că aceștia vor ca orice investiție publică mai este nevoie să se facă prin instrumentul exproprierii, nu printr-o solicitare de donație, cum se întâmplă de regulă la Cluj.

„Există o presiune imobiliară din partea celor care vor să dezvolte blocuri pe acel teren din strada Bună Ziua până la viitoarea școală care preferă să nu doneze teren pentru realizarea unui drum. Ar vrea în schimb ca Primăria să exproprieze o parcelă de teren adiacentă străzii Buzura. (…) Trama stradală actuală nu permite asigurarea unui trafic pietonal în siguranță, nu permite amenajarea de piste de biciclete. Strada Buzura nu a fost prevăzută nici pentru trafic intens (675 de copii au nevoie de un acces auto intens, asigurarea unei linii de transport în comun dar și de un număr considerabil de parcări). Chiar dacă o parte din acești copii vor veni și pleca de la școală cu mijloace de transport în comun sau pe jos, cel puțin câteva sute vor fi transportați cu mașinile părinților. Adăugați un nou complex rezidențial de sute de apartamente și veți realiza ce haos din punct de vedere al traficului s-ar produce și ce soluții complexe ar fi nevoie pentru a asigura deplasarea în siguranță a copiilor (pietonal, ciclist)”, ne-a scris un cetățean din zonă, fără să se semneze.

Adresa pe care au înaintat-o locuitorii de pe strada Buzura a fost făcută în urma unei discuții pe care a convocat-o viceprimarul Dan Tarcea cu locatarii, în care singura soluție posibilă prezentată pentru accesul la școală a fost strada Buzura. „În urma analizei detaliate a investițiilor propuse am realizat că ar fi o soluție abuzivă”, a mai arătat vecinul. Între timp, a apărut un nou drum pe planșă.

CITAT

„Orice încercare de a lărgi strada Augustin Buzura implică o procedură de expropriere. Având în vedere că parcela CF 338023 nu a solicitat PUZ pentru a construi un nou obiectiv, însă pe celelalte parcele se dorește realizarea unor noi obiective, considerăm a fi un abuz flagrant exproprierea parcelei CF 338023 pentru a deservi obiective situate pe celelalte parcele, acest lucru ducând și la nerespectarea PUG-ului existent”.

Un locuitor de pe strada Augustin Buzura

About