Lăsați-i să moară!

Autor  Mihai E. Serban   în  ,      5 years în urmã     1559 Vizualizări.  

Oamenii din media mai au, din când în când, proiecte trăsnite… cum a fost ideea lui Jimmy Kimmel, cunoscut  realizator de talk-show televizat. Inspirată de concluziile unui raport publicat de specialiștii comitetului ONU pentru biodiversitate (IPBES), care afirmă că peste un milion de specii sunt în pericol de dispariție, ceea ce ar putea culmina cu însăși dispariția speciei noastre, echipa sa a ieșit în stradă, a oprit cetățeni ai națiunii care se crede numărul unu mondial și le-a pus o întrebare.

(O precizare pentru cei care nu au aflat încă: numele dat de taxonomie speciei noastre este homo sapiens).

Întrebarea era de o simplitate dezarmantă: „merită salvați homo sapiens?”). Răspunsurile aiuritoare nu s-au lăsat așteptate. „În viitor s-ar putea să ne pară rău, dacă homo sapiens vor ajunge ca dinozaurii”. „Trebuie să găsim o cale pentru a trăi alături de homo sapiens într-un mod în care noi să nu-i afectăm pe ei, iar ei să nu ne afecteze pe noi.” „Nu știu ce sunt homo sapiens, dacă sunt pe cale de dispariție este foarte trist, dar până la urmă, chiar nu îmi pasă”. „Da, am văzut o dată un homo sapiens, la zoo. Era blănos, mare, arăta ca o gorilă”. „Putem folosi banii din taxe pentru alte lucruri în afară de salvarea homo sapiens”. Și încununarea acestui circ al absurdităților: „Lăsați-i să moară. Să salvăm oamenii”.

Măcar un răspuns dat de un părinte român arată care națiune mai are un pic de sânge în instalație: „Dacă aflu că copilul meu e homo sapiens, îi trag o bătută ca să-i iasă prostiile din cap!” E posibil, desigur, ca vreunul dintre respondenții americani să fi dat răspunsul corect: „Ce întrebare prostească e asta? Noi doi, precum și toți bipezii care se vânzolesc pe strada asta, suntem homo sapiens. Și nimeni nu ne poate salva, dacă n-o facem noi înșine!” Greu de crezut, totuși, fiindcă numita națiune se situează pe un frumos loc 125 în clasamentul mondial al alfabetizării națiunii, în timp ce noi ne situăm mult mai bine, pe 55!

Desigur, Jimmy Kimmel nu face parte dintre acei americani care-și dau cu emisfera cerebrală stângă în cea dreaptă. El a încercat, și reușit în felul acesta, să arate în ce hal semenii noștri sunt neinformați și nepăsători față de problematica presantă a impactului umanității asupra mediului natural. Conform spuselor lui Robert Watson, președintele IPBES, situația resurselor naturale este în continuă deteriorare și împuținare, fiindcă defrișările, agricultura intensivă, pescuitul excesiv, urbanizarea galopantă și mineritul au ajuns să afecteze grav 75% din suprafața uscatului, precum și 66% din mediul marin. De unde estimarea că până la un milion de specii vii din cele 8 milioane existente sunt în pericol de extincție în deceniile următoare.

Studiul, la care au lucrat 45 de savanți timp de trei ani, a trecut aproape neobservat, într-o lume fascinată de popoul Kardashiencelor și de driblingurile lui Messi. Deh, metehne omenești! Cine să mai plece urechea la bâzâitul savanților, care anunță îngrijorați cea de-a șasea extincție globală a vieții pe planeta albastră. Și cea mai tragică dintre ele, fiind provocată de către cea mai cumplită boală care a lovit vreodată ecosfera planetară: homo sapiens!

Am putea, într-un exercițiu de cinism, să prespunem că, pe lângă acel milion de specii amenințate, Terra și-ar putea continua rostogolirea pe cărările cosmice și fără cea de-a un milion una specie: cea a noastră. Poate că nici nu am merita salvarea, având în vedere incredibila noastră ignoranță și obtuzitate. Nici măcar nu știm cine suntem (vă vine să credeți o asemenea enormitate?!), de unde să ne mai arătăm și îngrijorare și responsabilitate față de destinul boțului de humă pe care îl parazităm?

Numai industria „modei” (adică țoale de consum oportunist, musai schimbate de două ori pe an) produce 10% din temutele gaze de seră. În fiecare secundă, un camion de produse textile ajunge la gunoi – și să nu uităm că cu fiecare bluejeans pe care mofturoasele și mofturoșii din lumea bogată îl aruncă cu nonșalanță se consumă pe lanțul de producție 2700 litri de apă, pe care o ființă umană o bea în peste trei ani de viață!

Este timpul să ieșim cu toții din această criminală orbire, care ne face nu numai să fim nepăsători față de suferința planetei care ne ține la sânul său, ci și complet necunoscători față de natura noastră și de locul nostru în ecosfera planetară. Este timpul să renunțăm definitiv la doctrine de genul „înmulțiți-vă și stăpâniți pământul”, fiindcă această doctrină a născut monstruoase abuzuri împotriva  mediului natural și asupra umanității.

Spre deosebire de remarca pe care grobianul analfabet american a făcut-o la adresa umanității, aceasta este menită să dea curs unui destin măreț. Avem în evidență din ce în ce mai multe planete care ar putea să găzduiască viața… dar nu avem nicio confirmare a existenței pe vreuna din ele a vieții înzestrate cu rațiune. Ar fi posibil ca omenirea să fie singură la scara Universului – de unde misiunea sa de a răspândi flacăra vie a rațiunii pe toate acele planete care pot găzdui viața.

Întrebat despre talentele sale, Mark Twain a răspuns: „Mi s-a prezis că aș putea deveni guvernator… bineînțeles, dacă nu voi fi spânzurat între timp”. La fel și drăguța noastre umanitate, va putea răspunde acestei misiuni, dacă, bineînțeles, propria-i ignoranță și nepăsare nu o vor sorti unei pieiri dureroase sau unei rușinoase întoarceri în grotele locuite la începuturile existenței speciei. Inițiative generoase, precum cea a 8 state membre UE, de alocare a 25% din bugetul uniunii pentru combaterea schimbărilor climatice, este un prim pas, mărunt dar vizibil, care arată că umanitatea a început să înțeleagă presantele priorități ale momentului.

Să fii homo sapiens poate fi o frumoasă aventură. Dar înseamnă și o imensă responsabilitate, fiindcă componenta de sapiens (înțelept) trebuie onorată, și nu ignorată sau disprețuită. Parafrazând o cunoscută cântare populară, putem spune cu un strop de sarcasm: Să fii homo e lucru mare, să fii sapiens e o-ntâmplare!

 Mihai E. ȘERBAN

Doctor în științe economice, scriitor, om de afaceri, președinte de club sportiv, instructor de arte marțiale. Editorialist cu experiență, analist economic și politic (când i se cere), precum și moralist (de câte ori poate), s-a alăturat echipei de la Media9 pentru a promova o schimbare benefică a modului în care publicul larg percepe, consumă și propagă prestația jurnalistică de calitate.

About