La „Steluța”. Zece case în partea de nord a Clujului, proiect avizat de urbaniștii din primărie

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     3257 Vizualizări.  

Membrii Comisiei de urbanism din Primăria Cluj-Napoca au avizat favorabil, în ședința de marți, 11 aprilie, un proiect care vizează construirea a zece locuințe individuale sau semicolective cu două unități locative pe strada Mediaș F.N. 

Zona studiată face parte dintr-un PUZ mai vechi, PUZ Steluța, aprobat în 2007, în baza căruia unii proprietari și-au construit deja locuințe în zonă, cu autorizație de construire.

Proiectul a fost prezentat în ședință de arh. Andreea Cioban, reprezentanta s.c. Zeya Design Studio s.r.l., proiectantul general.

Zona studiată se află în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în partea de nord a orașului, între strada Mediaș, strada Reghin și strada nou creată, denumită Beclean, în afara perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural-urbanistice. Zona nu dispune de instituții de interes general.

7.390

de metri pătrați este suprafața în acte a terenului studiat.

Amplasamentul are o formă dreptunghiulară, cu o suprafață de 7.390 mp (în acte) și de 7.408 mp (suprafață măsurată), cu una dintre laturile lungi situată de-a lungul străzii Mediaș, iar cea de-a doua pe o stradă nou înființată denumită strada Beclean. Folosința actuală este de livadă. De altfel, proiectul imobiliar se numește „Steluța”.

Parcelele au suprafețe cuprinse între 307 și 1.156 metri pătrați. Pe amplasamentul studiat se află două construcții cu acte de 659 mp fiecare.

Arhitectul șef al municipiului Cluj-Napoca, Daniel Claudius Pop, i-a cerut proiectantului ca strada nou creată, Beclean, să aibă un profil de 9 metri (7 metri de stradă și 2 metri pentru trotuare). Pentru strada Mediaș, care are deja riverani, profilul a fost stabilit la 8 metri (6 pentru stradă și 2 metri pentru trotuare).

Regimul de înălţime nu poate depăşi una dintre următoarele configuraţii: (S)+P+1+M, (S)+P+1+R, D+P+M, D+P+R (S – subsol, D – demisol, P – parter, M – mansardă, R – nivel retras).

La rândul său, viceprimarul Dan Tarcea a cerut ca strada Beclean să fie asfaltată pe toată lungimea amplasamentului studiat înainte ca beneficiarul să primească autorizația de construcție. Tarcea a propus două variante: beneficiarul să realizeze lucrările din fonduri proprii, fie așteaptă ca primăria să găsească fonduri și să realizeze ea aceste lucrări.

Viceprimarul Clujului a mai solicitat ca proiectul să aibă un loc de întoarcere pentru autovehicule.

Proiectul a fost avizat favorabil cu condiționalitățile din ședință și trece în următoarea etapă.

Vă reamintim, o mare parte din vechea fermă, peste zece hectare, aparține familiei Mitre, care dorește să construiască locuințe.

Vom avea „Cartierul Steluța”? În livadă nu e permis să construiești locuințe. Și totuși, uite cum se poate face

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.