Ghicește unde va fi colțul acesta de Cluj. O randare realizată de arhitecți schimbă total perspectiva

Autor  Ionel Lespuc   în       5 luni în urmã     2705 Vizualizări.  

Aici este una dintre arterele pe care planul urbanistic general le cere restructurate. Ați văzut că, de ani buni, pe străzi ca Traian, Decebal, Someșului, Lalelor, Anton Pann sau Paris au început să se construiască clădiri mai înalte; inițial mai firav, apoi cu curaj și grupat. Și asta ca să ne referim doar la acest spațiu al Clujului.

Mâine, comisia de urbanism a Primăriei va avea pe masă o clădire propusă pe strada Paris, foarte aproape de intersecția cu strada București. Dacă ne uităm la randări, abia ne vom putea da seama unde ne aflăm. Strada Paris nr. 71 – momentan este doar o casă cu parter, cum se vede în imaginea de mai jos; urmează să se construiască șase etaje, cinci întregi și unul retras. Ceva modern în loc de ceva ponosit, fără valoare istorică. Și o retragere care mai oferă spațiu auto la semafor și un trotuar mai larg.

Beneficiară este compania RRI Design Pop s.r.l., controlată de o doamnă din Bistrița-Năsăud, Ioana Marta Căpușan. Proiectant este Atelier Schmidt s.r.l., a arhitecților Adina și Mihai Schmidt. Randarea realizată de familia Schmidt, la cererea urbaniștilor, studiază întregul colț de nord-vest al intersecției, nu doar viitorul imobil de la numărul 71. Asta nu înseamnă că lucrurile se vor modifica exact așa în vecinătate, dar este o idee la care proprietarii vor reflecta, cu siguranță.

1.272

de metri pătrați deține compania beneficiară, pe strada Paris 71. Casa aflată acum pe teren ocupă 400 de metri pătrați, iar viitoarea construcție ar urma să aibă o amprentă la sol de 432 de metri pătrați.

În planul urbanistic de detaliu se arată că 64 de metri pătrați vor fi donați de proprietari către Primărie, pentru lărgirea străzii Paris, așa că mai rămân 1.208 metri pătrați pentru dezvoltare. 272 de metri pătrați vor fi rezervați pentru spații verzi pe sol natural.

3.259

de metri pătrați ar urma să fie suparafața totală desfășurată a noii clădiri.

Imobilul cu șase etaje ar urma să aibă la parter spații comerciale și birouri, iar la etaj se vor amenaja apartamente.

Comisia de urbanism are libertatea să decidă eventuale modificări la acest proiect, astfel încât el să se încadreze cât mai bine în realitățile zonei.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.