GALERIE FOTO. Giganții Clujului. Viitoarele super-proiecte cu mall-uri, luate la bani mărunți
Comisia de urbanism a Primăriei se reunește săptămâna viitoare și are pe masă proiecte mari, după o vară în care a dezbătut doar “mărunțișuri”. Pe ordinea de zi sunt cele două mari ansambluri urbanistice din partea de nord a orașului, ambele cu mall, cu birouri și cu spații de locuit. Sunt gândite diferit, dar au puncte comune. Unul este, evident, că își propun să restructureze foste platforme industriale, altul că au finanțare (și) de la fonduri de investiții internaționale. Dacă până acum Clujul a fost “locul de joacă” al unor dezvoltatori locali (sau ardeleni, sau români), acum algoritmul se schimbă. Să sperăm că va spori și calitatea spațiului locuit. Ambele vor fi deservite de viitorul bulevard de nord al orașului și de mijloace de transport alternative pe cale ferată, tren metropolitan și/sau metrou. Dacă vor fi să fie.
Media9 a mai scris despre cele două viitoare mall-uri, că aceasta e funcțiunea care ia ochii. Care aduce și aprecieri, dar și hate. Iulius Carbochim și Sanex. Planurile urbanistice zonale sunt realizate de arhitecți cunoscuți ai Clujului. Vlad Negru și echipa Trans Form, la Carbochim, respectiv Tudor Pănescu și echipa Planwerk, la Sanex.
Pe scurt, câteva date interesante despre cele două proiecte, care vor fi luate la bani mărunți de specialiștii din comisia de urbanism. Vă prezentăm și niște randări, care sunt însă cu caracter orientativ.
Iulius Carbochim
Platforma Carbochim se află în Piața 1 Mai, dar principala intrare în viitorul ansamblu, care promite să conțină și cel mai mare mall din România, va fi dinspre strada Oașului. Altfel spus, proiectul va sta cu fața către Someș.
13,7
hectare este suprafața pe care se propune acest proiect imobiliar mixt.
Mall-ul va avea trei etaje. Se dorește construirea unor imobile rezidențiale și de birouri: unul cu 19 etaje, al doilea cu 11, iar un al treilea cu 8.
Foarte important pentru cei care se întreabă de ce se restructurează spațiile industriale: doar 30% din Carbochim mai era utilizat, iar producția a fost relocată. Potrivit planului urbanistic general, o proporție covârșitoare din teren, respectiv 87%, este cuprins în UTR de restructurare, acest lucru ilustrând strategia PUG de a muta industriile din zonele pericentrale spre exterior.
4
hectare ar urma să aibă grădina urbană propusă de Iulius Mall, pe malul Someșului.
Pe de altă parte, așa cum se vede din randări, vor fi multe suprafețe înierbate. Inclusiv mall-ul va fi acoperit de vegetație.
CE SE PĂSTREAZĂ. În spațiul public au apărut discuții despre păstrarea patrimoniului industrial. Numai că sunt clădiri cu și fără valoare istorică. Două clădiri de patrimoniu industrial vor fi păstrate și convertite în spații culturale, respectiv de co-working, pentru susținerea inițiativelor locale. Iulius și-a asumat și realizarea unui centru dedicat artelor spectacolului, în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean, care va găzdui concerte, spectacole de teatru și dans contemporan, evenimente de modă, design și arte media.
4.800
de parcări ar urma să aibă noul ansamblu imobiliar, în urma dezbaterilor din comisia de siguranța circulației din Primărie.
Iulius propune transformarea străzii Porțelanului într-un bulevard, prin donarea unor spații pentru mărirea amprizei.
Sanex
Parcela Sanex este poziționată între străzile Plevnei, Beiușului, Viorelelor și Câmpul Pâinii. Important, întrucât Câmpul Pâinii va deveni bulevard. Mall-ul ar urma să fie în partea de sud, două niveluri de subsol, parter și două etaje. Sunt prevăzute clădiri de 12, 10 etaje, dar și mai scunde. Înălțimea maximă admisă este de 45 de metri.
Sunt gândite clădiri cu funcțiuni de educație – școală, grădiniță, creșă – organizate pe o parcelă de cca. 6.730 mp. Apoi este propusă o rețea de spații pietonale cu acces public: piață, piațete, scuaruri, locuri de joacă, promenadă de tip shared-space. 30% din suprafața parcelelor cu funcțiune mixtă vor fi spații verzi pe sol natural. Pe acoperișul centrului comercial va fi de asemenea o zonă verde cu acces public nelimitat.
Foarte important: noul ansamblu este aproape exclusiv pietonal și face legătura între viitorul parc Expo Transilvania și culoarul Someșului.
18
hectare are întregul spațiu e care s-a realizat planul urbanistic zonal. Suplimentar, arhitecții au inclus în masterplan încă aproape cinci hectare, pentru care există niște recomandări. Toată zona se va dezvolta și ideal este să progreseze unitar.
În cele 18 hectare sunt incluse și peste 9.000 de metri care aparțin Solaris Capital Invest. Solaris este un vechi dezvoltator al Clujului, cu multe clădiri moderne construite în special în zona centrală.
5.860
este numărul locurilor de parcare; majoritatea vor fi în subteran.
CE SE PĂSTREAZĂ. La Sanex se păstrează un turn de apă și un furnal vechi, ce urmează să fie consolidate. Furnalul va trona în mijlocul unei piațete.
1,5
hectare vor fi transferate în domeniul public pentru lărgirea străzilor, în special a viitorului bulevard Câmpul Pâinii.
Ansamblul Sanex are prevăzută din proiect și o stație de metrou. Potrivit studiului de fezabilitate al proiectului metroului, acolo vine stația Viitorului.
Potrivit documentației, se estimează crearea de peste 9.000 locuri de muncă permanente și susținerea unui număr de 3.000 de locuri de muncă în industria construcțiilor. Noua investiție ar urma să contribuie semnificative la bugetul local, aproximativ 17,5 milioane lei (impozit anual pe clădiri și terenuri), 7 milioane de lei taxe de autorizare și cca 12 milioane de lei cota la bugetul local din impozitul pe salarii calculat la numărul de locuri de muncă nou create.