EXCLUSIV. Cristi Danileț despre Tudorel Toader: „Omul ăsta venea în concedii la Vatra Dornei și mă căuta să ne întâlnim”

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     33030 Vizualizări.  

Judecătorul Cristi Danileț s-a declarat foarte mâhnit de afirmațiile fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, la adresa sa. Într-un interviu pentru Aleph News, Tudorel Toader a spus despre Cristi Danileț că a devenit „un comediant în Justiție”.

Toader (foto jos) a mai afirmat că a fost surprins că CSM l-a exclus din magistratură, „dar sunt surprins că l-a exclus atât de târziu, pentru că el n-are profilul și structura unui magistrat de carieră”.

Foto: Digi24.ro

„Am terminat facultatea în primii 10”

Contactat de către Media9, Cristi Danileț a afirmat că în viața lui n-a auzit ca un profesor să-și atace studenții sau foștii studenți. „Eu am terminat facultatea în primii 10 din 300 de studenți. Am avut media 9,82. La el (prof. Tudorel Toader – n.r.), am avut numai 10.

El de ce se plânge acum, că m-am schimbat între timp? Toți oamenii se schimbă, evoluează. Și el s-a schimbat, da. El a fost în comisia mea de doctorat. Omul ăsta venea în concedii la Vatra Dornei și mă căuta să ne întâlnim. Era judecător la Curtea Constituțională și vorbeam cu el la telefon. Despre ce vorbim? E foarte trist că profesorul s-a schimbat în ministru. Și, din păcate, a rămas ministru”, a declarat judecătorul clujean.

Foto: Arhiva personală Facebook

„Toți s-au dezis de el când a devenit ministru al Justiției”

Acesta a mai adăugat că foștii elevi de marcă ai profesorului Toader s-au dezis de el când a devenit ministru al Justiției. „Toți ne-am dezis de el când am văzut cu ce discurs a venit. Îmi pare rău, dar ăsta e adevărul. Nu știu dacă mai are susținerea vreunei generații care a ieșit de pe băncile facultății.

În plus, eu n-am auzit în viața mea de vreun profesor care să-și atace studenții sau foștii studenți. E adevărat, n-am auzit nici de un student care să-și atace profesorul, nominal. E o chestie academică, de gentleman’s agreement. Nu se face așa ceva! Dacă ai ceva de spus, o faci la momentul oportun. Eu nu vreau să mă războiesc cu profesorul Toader. El a avut un mandat politic, mandat pe care l-a dus la îndeplinire”, a spus Cristi Danileț.

Judecătorul clujean a adus în discuție și perioada în care Tudorel Toader a fost ministrul Justiției. „A antagonizat mult populația. Să ne amintin: au fost oameni care au ieșit în stradă împotriva lui și a proiectelor promovate de el. Eu, în postarea mea, am vorbit de profesorul Toader de acum 25 de ani, nu de ministrul Justiției de acum 2-3 ani.

Cristi Danileț predă cursuri de educație juridică elevilor. Foto: Arhiva personală Facebook

Îmi pare rău că n-a rămas omul pe care-l admirau generații întregi. A ajuns să fie hulit pentru anti-reforme în Justiție. Până la ministrul Toader, am avut două MCV-uri pozitive. Cu el am avut rapoarte negative. Dacă aveam trei rapoarte MCV pozitive, am fi intrat în spațiul Schengen. Ăsta-i adevărul, negru pe alb.

Iar dacă profesorul Toader a vrut să bată un record, un nou record, l-a bătut: și-a atacat un fost student. Așa ceva nu se face. În momentul în care cineva e căzut la pământ și tu îi mai dai două în cap … Ce spune asta?

E un lucru care nu se face, depășește orice așteptare. Iar dacă un profesor îi reproșează ceva unui student sau fost student, să ne gândim unde e vina. E foarte jenantă situația asta”.

A inițiat procedurile de ataca în instanță decizia CSM

Cristi Danileț a mai spus că a inițiat procedurile juridice cu o casă de avocatură pentru a-și găsi dreptatea în justiție, amintind că „inculpații pe care îi judecam eu aveau prezumția de nevinovăție până la sfârșitul procesului, pe când eu am fost dat afară din profesie și am rămas fără niciun venit, deși nu m-am putut apăra”.

CSM l-a exclus din magistratură pe judecătorul Cristi Danileț în ședința de plen din 15 decembrie. Membrii CSM au luat această decizie din cauza unor filmulețe pe care judecătorul clujean le-a postat pe rețeaua de socializare TikTok.

Intră pe acest link și vezi despre ce filme e vorba.

Cine este Cristi Danileț

Cristi Danileț este din Vatra Dornei, județul Suceava, și a absolvit Facultatea de Drept din Iași. Este doctor în Drept la UBB Cluj-Napoca și judecător de mai bine de 20 de ani. A fost judecător la toate instanțele din Cluj, apoi membru în CSM, judecător la Judecătoria Oradea, iar acum la Tribunalul Cluj. A fost consilier al ministrului Justiției Monica Macovei. Este un cunoscut militant pentru educaţia juridică a cetăţenilor, le predă copiilor teme juridice, și membru fondator la VeDem Just. A fost expert al UE pentru reforma justiției în Ucraina, Moldova, Bosnia și Herțegovina. Are doi copii.

Ce a postat Cristi Danileț pe Facebook

Am avut trei modele în viaţă:
– tatăl meu, Ioan Danileţ, cizmar de meserie, pe care l-am iubit enorm, pentru ordinea şi disciplina insuflată încă de mic în cadrul unei educaţii „spartane” pe care am primit-o şi pentru care îi sunt recunoscător. Nu a fost membru de partid. Era un critic public al conducerii cooperativei meşteşugăreşti. Ascultam Radio Europa Liberă la radio, împreună. Acum 8 ani am avut onoarea să facă Marea Trecere în braţele mele;
– maestrul meu de arte marţiale, sensei Florentin Gheorghe Loghin, acum 7 Dan în Karate, căruia îi port o stimă profundă: încă din perioada adolescenţei mi-a îndreptat paşii către spiritualitate şi filosofie, un drum pe care mai am de mers şi pe care, din fericire, el îmi este alături;
– profesorul meu din facultate, Tudorel Toader, care mi-a insuflat pasiunea pentru dreptul penal: cursurile şi seminariile cu el sunt memorabile, iar carte sa am recomandat-o tuturor studenţilor şi practicienilor din jurul meu. Drumurile noastre s-au intersectat apoi de mai multe ori (şi când a fost decan, şi când a fost judecător CCR, şi când a devenit Rector), până la un moment dat (când a devenit ministru).

Ce a spus Tudorel Toader despre Cristi Danileț

  • „Eu pe Danileț îl știu din vremea studenției. L-am avut student, l-am cunoscut bine în calitatea aceea și în perioada aceea, când părea că este un om normal, care va avea o evoluție normală.
  • În timp, el a devenit un comediant în Justiție, el este cel mai activ politician din Justiție. În rest, CSM cu competențele lui, Înalta Curte va aprecia, să nu ne amăgim că întotdeauna aprecierile sunt cele corecte.
  • Nu merită atât de multă atenție nici cazul acesta, nici Danileț.
  • Eu sunt surprins că l-a exclus din magistratură, dar sunt surprins că l-a exclus atât de târziu, pentru că el n-are profilul și structura unui magistrat de carieră”, a susținut Tudorel Toader.

Foto: Getty Image/AFP/D. Mihăilescu 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.