Dezlănțuit după alegeri :). Prima activitate a primarului, după ce a anunțat că vine o criză, a fost să ia o… pauză

Autor  Ionel Lespuc   în       2 zile în urmã     915 Vizualizări.  

Emil Boc afirma, după alegerile din iunie, că următoarea criză care va cuprinde statele Uniunii Europene este cea a locuirii. Și vom vedea, în acest articol, ce măsuri imediate ia Primăria clujeană.

„Un primar din Germania, care locuiește și conduce un oraș dintr-un land foarte bogat, ne-a spus că în Germania există deja situații când, pentru a putea să îți cumperi o casă cu credit de la bancă, trebuie să îl angajezi pe trei generații. Deci, părinte, copil și copilul copilului, vă dați seama? Deci, ca să poți să cumperi la ce valori s-a ajuns, trebuie să angajezi un credit care să fie plătit pe trei generații. Mi s-a părut ceva incredibil, dar din nefericire se întâmplă acest lucru”, spunea Boc, la radio, în 20 iunie.

Ei bine, da, Clujul calcă apăsat pe urmele unor orașe din state dezvoltate. Este cel mai scump oraș al României din punct de vedere imobiliar, la mare luptă cu Bucureștiul. 

Ca să comparăm cu ceea ce se întâmplă în Europa, iată prețurile medii din câteva orașe mari, potrivit globalpropertyguide.com. Asta ne arată că, odată cu creșterea veniturilor, vor mai crește prețurile și la noi, că ne place sau că nu.

  • Zurich – 16.314 euro/metru pătrat
  • Luxemburg – 12.325 euro/metru pătrat
  • Paris – 9.600 euro/metru pătrat
  • Viena – 7.715 euro/metru pătrat
  • Amsterdam – 7.639 euro/metru pătrat
  • Praga – 4.922 euro/metru pătrat
  • Lisabona – 4.086 euro/metru pătrat
  • Ljubljana – 3.950 euro/metru pătrat
  • Vilnius – 2.568 euro/metru pătrat
  • Budapesta – 2.490 euro/metru pătrat

Potrivit tuturor celor implicați în fenomenul imobiliar de la Cluj, una dintre cauzele pentru care prețul locuințelor de la Cluj este atât de mare are legătură chiar cu prestația Primăria. Întrucât se întâmplă ca din 2019, dar și mai pregnant în ultimii trei ani, municipalitatea să fi blocat semnificativ acordarea de autorizații. Iar acest lucru a influențat jocul cererii și ofertei din piață; dacă oferta e mai mică (și, mai mult, timpii de așteptare a procedurilor birocratice este prea lung), atunci și prețul apartamentelor/caselor a crescut.

Cum spuneam, Emil Boc a atras atenția că vine o criză a locuirii; unele ONG-uri îi spuneau demult, dar primarul a trebuit să audă de la un omolog din Germania ca să se activeze. Mă rog. Iar ca primă măsură de la momentul constatării acestei situații… Primăria nu și-a ținut în luna iunie obișnuita ședință a comisiei tehnice de urbanism. În ultimii ani s-a mai întâmplat o singură dată, în octombrie 2020. Ați ghicit, tot conectat cu alegerile. Altfel spus, activitatea Primăriei se oprește complet cât timp Emil Boc este ocupat cu partidul. Asta nu cred că se întâmplă în landul acela bogat din Germania. 🙂

Pe de altă parte, primarul nu are nicio atribuție legată de urbanism. Știm cu toții că prezidează abuziv ședințele CTATUL; legea prevede că domnia sa poate să facă ocazional acest lucru, nu să transforme asta într-o normalitate. Cum ar veni, Boc este primar-jucător în urbanism. 🙂

Problema locuirii este strict legată, în filosofia administrației locale, de trafic. În ultima ședință de Consiliu Local, viceprimarul Dan Tarcea a avut o declarație legată de acest aspect. Și a amestecat cu grație zonele din Cluj. În rezumat, dacă studiile de trafic ne spun că în Borhanci este aglomerat, oprim orice construcție rezidențială. La fel pe Brâncuși sau pe Bună Ziua. Corect? Nu. Tarcea a băgat în aceeași tigaie cartierul legat de Cluj printr-o singură arteră, Borhanci, un spațiu cu trafic de DESTINAȚIE, cu zone care se aglomerează din cauza traficului de TRANZIT. Și își dă seama oricine că nu e același lucru. De exemplu, nu e vina ta ca locuitor al Mănășturului că, pe Calea Florești, se varsă în municipiu tot Floreștiul. La fel, strada Brâncuși este victima Borhanciului.

În loc de concluzie, i-am invita pe cei care administrează Clujul să treacă la treabă. Primăria trebuie să joace în echipa cetățenilor și să le impună dezvoltatorilor condiții, nu să blocheze complet lucrurile, indiferent dacă suntem în perioade electorale sau nu. Așa… Iar acesta nu este un articol publicitar, plătit de noii dușmani ai lui Emil Boc, „gangsterii imobiliari”. 🙂

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.