Dezbatere-maraton. Iulius Carbochim s-a obligat să construiască trei poduri și să modernizeze două străzi + Societatea civilă a cerut spații verzi mai extinse
Dezbatere-maraton, joi, pe tema proiectului Iulius de pe platforma Carbochim; aceasta a fost solicitată de asociația SOS – Societate Organizată Sustenabil. A început la ora 16 în Sala de Sticlă a Primăriei (și online); a durat cinci ore și 19 minute. Peste 20 de persoane s-au înscris la cuvânt, iar acestea s-au poziționat în două tabere; au pus fiecare în discuție mult elan și suficiente argumente pro sau contra restructurării vechii platfome industriale.
Au intervenit oameni cunoscuți în zona de activism civic, precum Adrian Dohotaru, Radu Mititean sau Adriana Măgerușan. Printre cei care s-au exprimat în favoarea proiectului mixed-use s-au aflat Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, și Ștefan Teișanu, de la Centrul Cultural Clujean. Acest ONG este cel care va administra spațiul de pe platforma Carbochim pe care Iulius Group îl va pune la dispoziția artelor performative.
Ca de obicei, reprezentanții Primăriei nu au dorit să lase partea de moderare din mână; cu siguranță, un neutru ar fi oferit demersului mai multă credibilitate.
Din start, s-au distins două paliere: cel de legalitate și cel de oportunitate. Nimeni nu a putut să formuleze aspecte de nelegalitate, așa încât discuția lungă s-a purtat în jurul oportunității.
Cei care se opun proiectului s-au plâns de insuficient spațiu verde pe sol natural, de generarea unor probleme de mobilitate, de modul în care acest proiect se integrează cu cel al culoarului verde-albastru, de faptul că nu se păstrează decât două clădiri din vechea fabrică. De asemenea, unii au cerut mutarea mall-ului în afara Clujului.
Din partea Iulius au participat la ședință proiectantul Vlad Negru, fondatorul biroului de arhitectură TransForm, și avocatul Ovidiu Podaru.
Primarul Emil Boc a răbufnit la un moment dat: “Ce să facem, să lăsăm zona aceasta să se modernizeze la Sf. Așteaptă. Dar nu vine Sf. Așteaptă s-o modernizeze”. În urma negocierilor cu dezvoltatorul, în contractul de restructurare a platformei Carbochim au fost incluse obligații de 65 de milioane de euro în seama beneficiarului.
500
de milioane de euro a anunțat că va investi, la Cluj, grupul Iulius.
Un lingvist, Dumitru Cornel Vîlcu, a făcut o comparație amuzantă cu drapelele din Scrisoarea pierdută, a lui Caragiale.
“Vă citez din PUG-ul Clujului, actualmente în vigoare. Pe ansamblul unei parcele, spațiile verzi organizate pe solul natural vor ocupa minimum 30 la sută din suprafața totală. Nu discutăm despre proiecte, nu discutăm despre zone de dezvoltare, discutăm despre par-ce-le. Documentația existentă actualmente pe site spune că spațiul verde pe sol natural pentru parcela 2 este de 14,26%. După știința mea, asta e mai puțin de 30 la sută. Pentru parcela 3, avem 6,78 la sută. Ne aflăm în fața unei situații echivalente cu ceea în literatura română a fost descris de către Caragiale cu “două la Prefectură”. Nu știu dacă vă aduceți aminte de Scrisoarea pierdută, este acolo un polițai. Mă rog, un reprezentant al autorității care numără drapelele. Ca să ajungă la această iluzorie cifră de 30% și un pic, proiectantul adună spații pe sol, spații peste garaje. (…) Potrivit documentului strategic al municipiului Cluj-Napoca, care este PUG-ul, în fiecare parcelă trebuie să aveți 30 la sută spațiu verde pe sol natural”, a spus Vîlcu.
Răspunsul a venit de la proiectant, care a prezentat tabelul spațiilor verzi, și din partea avocatului Ovidiu Podaru. Ultimul a spus că procentul se raportează la ansamblul terenului, nu la fiecare parcelă în parte.
Un aspect foarte important a fost considerat integrarea acestui proiect cu cel de mobilitate velo pe malul Someșului. S-a decis ca proiectanții “culoarului verde-albastru”, coordonați de Mircea Munteanu, să transmită proiectanților Iulius Carbochim traseul ciclabil, pe care aceștia să îl preia apoi în planul urbanistic zonal.
13,7
hectare este suprafața pe care ar urma să se construiască proiectul mixed-use.
La final, Emil Boc a anunțat care sunt pașii viitori. Estimarea noastră este că, în septembrie, planul urbanistic zonal va fi pe masa consilierilor locali.
„La fiecare dintre dumneavoastră am simțit pasiune, profesionalism, interes public, preocupare. V-ați dedicat din timpul dumneavoastră personal pentru a fi parte la un proces democratic. Și așa se construiește o democrația, participând la aceste dezbateri, analizându-le și întorcându-le pe toate fațetele, ca, în ultimă instanță, deciziile să fie luate cu toate argumentele pe masă, cunoscute, transparent și public. Așa cum a spus și la început, arhitectul șef are mandat acum să analizeze toate lucrurile care s-au spus aici, să le verifice împreună cu departamentele de specialitate ale primăriei. 2. Să așteptăm precizarea între proiectantul de la culoarul de mobilitate și proiectantul investiției private în privința culoarului verde, pentru a putea avea asigurat culoarul de mobilitate velo. Evident, arhitectul șef va aprecia că se poate merge mai departe sau va aprecia că trebuie să se consulte suplimentar cu membrii comisiei. Vă vom informa, evident despre această decizie, după ce aceste lucruri vor fi așezate în ordinea lor firească”, a spus Boc.