Decapitări anunțate în PSD Cluj. Câți parlamentari speră să aibă partidul

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     1389 Vizualizări.  

La alegerile parlamentare din 2016, PSD obținea la Cluj 33%. Scorul pare astronomic și incredibil astăzi, când rezultatul politic de la județ, pentru alegerile locale, a fost de numai 13%. Prăbușire, implozie, picaj – puneți dumneavoastră cuvântul potrivit.

Explicații sunt multe și se pot căuta atât la nivel național, dar și la nivel local. E suficient să observăm că, într-un an, partidul a avut la Cluj patru coordonatori: Horia Nasra, Liviu Alexa, Gheorghe Șimon, Alexandru Cordoș. Ultimul este în funcție și în prezent.

Am discutat cu Alexandru Cordoș, în perspectiva alegerilor generale. A mărturisit că speră la un scor mai bun la „parlamentare” și a enumerat două motive principale: faptul că este alt tip de scrutin, în care contează mai mult figurile naționale decât cele locale, și timpul suplimentar pe care PSD Cluj îl are la dispoziție pentru a se regrupa. Să ne amintim că noul șef a fost instalat cu doar câteva zile înaintea datei limită pentru depunerea candidaturilor la „locale”.

„Săptămâna aceasta vom evalua toate organizațiile din județ. Vom schimba unii dintre lideri, vom ajunge probabil chiar la dizolvarea unor organizații care au avut rezultate foarte slabe”, a spus Cordoș. Dacă am fi pe vremea lui Robespierre, ar fi mare aglomerație la ghilotină :).

L-am întrebat pe Alexandru Cordoș câți parlamentari speră să aibă PSD. Calculul nostru, în baza scorului de la alegerile locale din 2 septembrie, arată un deputat și, cu redistribuire, un senator. Dar totul depinde de votul din decembrie (mai bine zis cât de mult se va schimba arhitectura acestuia față de alegerile locale) și, mai apoi, de negocieri. Cordoș s-a arătat mai optimist: vizează un senator și trei deputați, adică așa cum arată lucrurile și în prezent. Numele acestora se va stabili în Comitetul Executiv Județean, la finalul acestei săptămâni.

Noi am putea paria pe Alexandru Cordoș, fost senator – probabil primul pe lista pentru Camera Deputaților, și pe Valentin Cuibus, fost inspector școlar general. Amândoi așteaptă momentan să depună jurământul în calitate de consilieri județeni. Actualul deputat Cornel Itu nu poate fi nici el neglijat. Un loc pe lista PSD și-ar dori și Adrian Dohotaru, deputat intrat în 2016 pe lista USR, dar devenit independent în 2017. Este chiar cel care a cerut amânarea alegerilor până în martie, ca un semn de prietenie față de PSD.

Pentru un deputat este nevoie de 10% din voturile valabil exprimate, iar pentru un senator de 25%. Cum spuneam, intervine apoi redistribuirea.

În 2016, PSD Cluj a trimis în Parlament un senator, Vasile Ilea, și trei deputați, Horia Nasra, Cristina Burciu și Cornel Itu.

About