De la 6 etaje la 5: proiectul Mama Manu a fost redus, parcările și spațiile verzi regândite

După o primă tentativă eșuată în ianuarie, Planul Urbanistic de Detaliu (PUZ) propus de SC Perfect Fresh Food SRL pentru un imobil cu funcțiuni mixte pe strada București nr. 47 va fi analizat din nou de Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a Primăriei Cluj-Napoca în luna aprilie 2025. Documentația revizuită aduce modificări importante față de propunerea inițială, care fusese respinsă cu observații „de fond”, după cum le-a numit arhitectul-șef Daniel Pop.
Imobilul propus va avea un regim de înălțime 2S+P+5E și va fi construit pe un teren de 597 mp aflat la intersecția străzilor Dimitrie Comșa și București. Clădirea va cuprinde spații comerciale la parter, locuințe colective la etaje și două niveluri subterane cu parcare.
Parametrii urbanistici actualizați sunt:
- POT: 52,77% (respectiv 49,99% pentru funcțiunea de locuire, sub limita de 50%)
- CUT: 2,60 (față de 2,95 în ianuarie)
- Suprafață construită la sol: 315,04 mp
- Suprafață desfășurată totală: 1.550,91 mp
- Spații verzi: minim 15%, conform cerințelor regulamentare
Accesul auto va fi asigurat din strada Dimitrie Comșa, unde a fost prevăzută o zonă de așteptare pentru liftul auto spre subsoluri și două locuri de parcare la sol. Accesul pietonal spre apartamente se va face dinspre strada București, iar zona comercială va avea acces separat.
Respins în ianuarie: ce a spus arhitectul-șef
În ședința din ianuarie 2025, proiectul a fost respins de comisie, arhitectul-șef Daniel Pop atrăgând atenția că „recomandările sunt de fond”, întrucât schimbă radical soluția arhitecturală. El a cerut o corelare cu alte proiecte din zonă, în special cu cel aprobat recent pentru parcelele 41-45, aflate vizavi, și a criticat organizarea parcărilor și lipsa demonstrației privind spațiile verzi.
„Parcările mi se par chinuite”, a spus Pop atunci. El a mai cerut prezentarea unei imagini desfășurate între străzile Dimitrie Comșa și Mărășești, pentru o mai bună integrare urbanistică.
Cine este în spatele proiectului
Oficial, beneficiarul este firma SC Perfect Fresh Food SRL, cunoscută în Cluj ca operator al brandului „Mama Manu”, controlat de un investitor sirian. Totuși, potrivit surselor din piața imobiliară, în spatele proiectului s-ar afla un notar clujean, care ar fi adevăratul inițiator al dezvoltării.
Zona în care se dorește realizarea acestui proiect se află în plin proces de restructurare. Parcelarea este încadrată în UTR RRM1 – parcelar riveran principalelor artere de trafic, destinată construcțiilor cu regim mixt și închidere de front. În prezent, pe terenul vizat există o construcție parter, care urmează să fie desființată.
Proiectanții de la Arhimar au argumentat în documentația tehnică că propun o „intervenție unitară și coerentă”, care răspunde contextului arhitectural-urbanistic din zonă. Rămâne de văzut dacă membrii comisiei vor considera modificările suficiente pentru ca PUZ-ul să primească aviz favorabil de această dată.