Daune de imagine pentru primarul Emil Boc și amenințările la supremația sa națională

Autor  Ionel Lespuc   în  ,      9 luni în urmã     3085 Vizualizări.  

Primarul Clujului trece printr-o perioadă în care popularitatea sa, la nivel local, este pe o ușoară pantă descendentă. Hotelul dizgrațios de pe strada Avram Iancu i-a creat daune (sau poate doar zgârieturi) la nivel de imagine publică – putem spune că Emil Boc a intrat în coliziune cu “coșciugul” cu patru etaje. Primarul a fost criticat și a aruncat vina pe alții, dar s-a ales cu al doilea val de dojeniri, de data aceasta de la specialiștii care știu că o comisie de monumente istorice nu “bate” un consiliu local.

Nu a fost doar hotelul, ci și mica ceartă pentru un PUZ (grupul de familii cărora nu le permite să își ridice case dacă nu fac și o creșă – uite cum se blochează o investiție!) sau faptul că marile proiecte ale Clujului se îndepărtează în timp. De exemplu, centura metropolitană nu se construiește încă, termenul de 2023 avansat de Emil Boc va fi 100% depășit.

Desigur, imaginea primarului suferă mai ales în “bula” oamenilor din grupurile civice de pe Facebook. Este, în parte, victima propriului succes. În oraș a crescut calitatea oamenilor, ca urmare s-au mărit și pretențiile. Clujenii educați și cu venituri peste medie doresc, se pare, mai multă deschidere și transparență, mai multă meritocrație.

Atenție, de anul trecut, acești clujeni pot face și comparații. Până de curând, singurul concurent național pentru primarul Clujului era Ilie Bolojan, de la Oradea, dar acum au apărut edili interesanți și la Timișoara sau Brașov. Îl afectează pe Emil Boc? Probabil că da.

Să vedem. La Timișoara, Dominic Fritz și-a angajat drept consilier personal probabil cel mai valoros arhitect al zonei. Se numește Rudolf Gräf, are 41 de ani, a fost vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România. În plus, și-a stabilit city-managerul în urma unui concurs “pe bune”, la care s-au înscris peste 300 de persoane. Dincolo, la Brașov, Allen Coliban îl are drept consilier pe Johannes Bertleff, altă figură extrem de apreciată în rândul urbaniștilor. Și el posedă în portofoliu o funcție de conducere la OAR. Nu am pomenit partide, vorbim aici de administrație și atât.

Emil Boc a rămas captiv unei alte logici. Îi are drept consilieri personali, din câte știm noi, pe Adrian Chircă, Rareș Niculescu, Dan Moroșan. Ultimii doi sunt veniți pe filieră PNL (Niculescu a fost europarlamentar PDL, Dan Moroșan este fiul primarului PNL din Huedin); ambii par mai degrabă angajați ca să ia o leafă. City-managerul Gheorghe Șurubaru a fost desemnat tot într-o ecuație de partid; prima dată printr-un concurs netransparent, a doua oară direct, întrucât legea a permis.

Întrebat la Realitatea FM despre consilierii personali, Emil Boc a spus doar atât. “Această problemă nu o discut public la radio”.

Sigur, sunt multe lucruri bune la Cluj, nimeni nu le contestă, iar primarul are un merit. E nevoie de mai mult decât a oferit Emil Boc până acum? Trebuie să fie mai transparent, să pună preț pe meritocrație? Ei, asta decid clujenii. Și cei din “bulă”, și cei din afara ei.

About